Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хочете змінити постачальника газу? Окремої труби не треба

Покрокова інструкція, як перейти до дешевшого постачальника

Попри те, що з 1 лютого Кабмін знизив тарифи на газ, українці почали шукати способи, як можна зменшити оплату за користування блакитним паливом. Найпростіший спосіб — знайти дешевшого постачальника. Закон про ринок газу дозволяє це зробити. Причому окремої труби в будинок проводити не треба.

Для початку треба зна­йти найдешевшого по­стачальника газу. Пере­лік усіх операторів ринку газу є на сайті Нацкомісії з регулювання енергетики та комуналь­них послуг (НКРЕКП) — у розділі «Ліцензійний реєстр НКРЕКП». Постачальника можна вибрати з будь-якого регіону України. Вибираючи, треба перевірити наявність у постачальника чин­ної ліцензії НКРЕКП. Ця інфор­мація, а також ціна, за якою цей оператор ринку продає газ, є у реєстрі.

Щойно визначилися з поста­чальником, можна готувати до­кументи (споживач має право надати їх як у паперовому, так і в електронному вигляді), запо­внивши заявку на сайті компанії-постачальника, до якого хочете перейти. Ті, кому складно само­стійно подати заявку на зміну постачальника в електронному вигляді, можуть скористатися послугою деяких банків. Це, на­приклад, Ощадбанк і ПУМБ.

Документи треба відскану­вати або зробити їх фото. Заяву доведеться роздрукувати, по­ставити підпис від руки і після цього сфотографувати.

Після відправки заяви онлайн вам має прийти повідомлення про приєднання.

Документи, які власник жит­ла має зібрати і подати: заява на приєднання; документ, який визначає право власності на об’єкт; паспорт громадянина України або документ, що його замінює (перша й друга сто­рінки, сторінка з реєстрацією, копія ID-карти, дві сторінки); до­відка про присвоєння ІПН (якщо ІПН відсутній, копія сторінки паспорта з відповідною відміт­кою); копія останнього рахунку за постачання газу.

Копія рахунку потрібна, щоб підтвердити відсутність боргів за газ перед попереднім поста­чальником. За наявності боргів новий оператор має право від­мовити у приєднанні. У нового постачальника послуги є 20 днів, щоб його менеджер зв’язався з потенційним клієнтом і дав зго­ду на перепідключення або мо­тивовано відмовив.

Поставки газу від нового опе­ратора починаються через три дні після укладення договору. Старий оператор отримує по­відомлення від нового на інфор­маційній платформі оператора газотранспортної системи. Але старий оператор не має права припинити постачання газу клі­єнту до того моменту, поки но­вий не почне постачати газ.

Змінити оператора можуть користувачі, котрі живуть як у приватному будинку, так і у квар­тирі в багатоповерхівці. Причому незалежно від наявності або від­сутності лічильника газу. Пере­ходити від одного оператора до іншого можна необмежену кіль­кість разів і як завгодно часто.

Схожі новини