Передплата 2024 ВЗ

Генератор тримали у гаражі, а не у реанімації... 

НП всеукраїнського масштабу: у Жовківській центральній районній лікарні двом важко хворим на ковід людям буквально перекрили кисень

У відділенні інтенсивної терапії Жовківської центральної районної лікарні (Львівщина) 27 листопада вимкнули електроенергію через ремонтні роботи на лінії. Унаслідок цього двоє важко хворих людей — 66-річна жінка та 61-річний чоловік, які лежали під апаратами штучної вентиляції легень, померли. Апарати через непостачання електроенергії вимкнулися, і кисень людям перекрило. У цей час у гаражі лікарні, як щось непотрібне, стояв генератор автономного живлення, призначений для того, щоб спрацювати у такому форс-мажорі й не допустити до фатальних наслідків.

За фактом порушено кримінальну справу, працюють правоохоронці. На місці події працювала обласна комісія, створена Департаментом охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації, яка вже надала свої висновки після службового розслідування.

Як прокоментував кореспонденту «ВЗ» заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко, комісія провела розслідування і встановила, що 27 листопада у Жовківській центральній районній лікарні двічі вимикали енергопостачання: планове відключення — близько 16.00 тривалістю орієнтовно три хвилини, а згодом, позапланове відключення — з 17.50 до 18.35. У пацієнтки 1954 року народження, яка перебувала на апараті штучної вентиляції легень, під час другого вимкнення електрики, о 18.00, зупинилося серце. Негайно розпочали реанімаційні заходи, реаніматологи підключили її до іншого апарата ШВЛ, бо попередній свій ресурс відпрацював упродовж 15 хвилин. О 18.40 жінка померла, зусилля медиків результатів не дали. Інший пацієнт — чоловік 1959 року народження, який перебував у той час на високопотоковому масковому диханні киснем, теж різко відчув погіршення самопочуття. О 14.00 медики перевели його на неінвазивну штучну вентиляцію легень. Під час другого відключення електропостачання, о 17.50, чоловіка почали рятувати, застосовуючи мішок Амбу, з централізованою подачею кисню. Його серце не витримало і о 18.30 зупинилося…

Медики кинулися реанімувати. О 18.35, коли відновилось електропостачання, чоловіка перевели на штучну вентиляцію легень, але о 19.10 він помер.

За інформацією адміністрації Жовківської центральної районної лікарні, у той час два дизельні генератори потужністю 10,5 кВт були на території лікарні. Один генератор був постійно підключеним у пологовому відділенні лікарні, де забезпечує аварійне живлення операційних, пологових залів, палати інтенсивної терапії аварійного освітлення.

Другий генератор до липня 2019 року був у хірургічному відділенні, де є ліжка інтенсивної терапії, але його демонтували, бо приміщення мали намір використовувати з іншою метою. Генератор поставили у гаражі лікарні, де він і був у той час, коли люди задихалися від нестачі кисню.

Комісія обласного департаменту охорони здоров’я з’ясувала, що обидва генератори, які у таких форс-мажорних обставинах повинні були спрацювати, були у робочому стані. Генератори були забезпечені паливно-мастильними матеріалами. Були готовими і функціональними, проблема лише у тому, що один генератор був у гаражі не підключеним.

одному з цих гаражів з липня стояв без діла генератор, який міг врятувати життя пацієнтів.
одному з цих гаражів з липня стояв без діла генератор, який міг врятувати життя пацієнтів.

Хто за це відповідає? Безумовно, адміністрація медичного закладу. За станом на ранок 27 листопада — дня, коли сталася трагедія, директор Жовківської центральної районної лікарні та його заступник з економічних питань були на лікарняному. Як діяли керівники лікарні у той час, коли вимкнули електроенергію, комісія так і не з’ясувала, бо їй не надали чіткого алгоритму дій адміністрації…

Як запевнив кореспондента «ВЗ» Іван Собко, кожна лікарня в області, яка визначена опорною для лікування ковідних пацієнтів, має автономні генератори живлення — на випадок вимкнення електроенергії. Те, що генератор у Жовкві був у гаражі не підключеним, — грубе порушення і службова недбалість. Це неприпустимо, особливо коли йдеться про життя людей!

Базовим відділенням для лікування ковідних хворих у Жовкві є терапевтичне. Тут розташовано 11 точок централізованої подачі кисню та стільки ж кисневих концентраторів. У той день, 27 листопада, у терапевтичному відділенні перебувало на лікуванні 24 пацієнти, 22 з яких потребували кисневої терапії. Електрику вимикали у Жовкві і до того дня, але на короткий проміжок часу, тому пацієнти не відчували цього. Тобто вимкнення електроенергії були, проте генератор так і не забрали з гаража і не підключили.

Обласна комісія підсумувала, що медичний персонал діяв правильно у той час, коли вимкнули світло. Тепер буде проведено клініко-експертна оцінка надання медичної допомоги померлим. Щодо адміністрації Жовківської центральної районної лікарні, то комісія дійшла висновку: жодних заходів для того, щоб підстрахуватися резервними джерелами живлення, не було вжито. Ба більше! Адміністрація Жовківської лікарні не повідомила про інцидент департамент охорони здоров’я, райдержадміністрацію, райраду.

Комісія запропонувала Жовківській районній раді змінити адміністрацію, тобто директора і заступників Жовківської центральної районної лікарні, негайно забезпечити стаціонарне розміщення генератора у будівлі хірургічного відділення та відділення анестезіології. Генератор повинен бути постійно підключеним до мережі в автоматичному режимі.

Схожі новини