Передплата 2024 «Добрий господар»

Юрій Шаваров: «Вперше в історії української медицини ми пересадили підшлункову залозу…»

А ще прооперували жінку, яка мала злоякісну ліпосаркому, вагою понад десять (!) кілограмів

Минулої ночі у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги відбулася унікальна операція з пересадки підшлункової залози від донора, у якого констатували смерть мозку. Такий вид трансплантації — вперше в Україні. З словами лікарів, головне, аби орган прижився, бо не все залежить від лікарів…

— Цікаві операції проводимо, — бадьорим голосом після безсонної ночі каже кореспонденту «ВЗ» керівник Центру хірургії Львівської лікарні швидкої медичної допомоги Юрій Шаваров. — Особисто я задоволений роботою, зовсім не втомлений. Все, що залежало від лікарів, зроблено добре. З шостої вечора почали оперувати донора, родичі якого погодилися дати органи іншій людині для трансплантації. У донора констатували аневризму судин мозку, яка призвела до смерті мозку. Завдяки дозволу родичів є можливість пересадити трьом різним людям його органи: серце, нирки і підшлункову залозу. Трупну підшлункову залозу пересадили вперше в Україні. Реципієнт — молодий чоловік, який мав цукровий діабет і ниркову недостатність. У нього подвійна патологія — хронічна хвороба нирок на фоні цукрового діабету. Йому дали підшлункову залозу, щоб компенсувати цукровий діабет і нирку, щоб компенсувати ниркову недостатність.

— Оперували цілу ніч?

— Є процедура при таких операціях, яка вимагає часу і послідовних дій хірургів і команди інших лікарів. Ми зробили зі свого все на найвищому рівні — так, як це робиться у світових клініках. Я отримав величезне задоволення від роботи, не відчуваю втоми. Це — початок. Надалі працюватимемо у цьому напрямку.

Юрій Шаваров також розповів, що вчора прооперували 50-річну жінку, тернополянку, у якої діагностували злоякісну ліпосаркому, вагою понад десять (!) кілограмів, яка вростала у нирку. У неї були ще доброякісні пухлини у печінці — паразитарні кісти. Жінка довго страждала, мала величезний живіт, їй це дуже заважало якісно жити. Жінка почувається добре після операції, не може повірити, що у неї немає такого великого живота. Був такий живіт, як вагітність при двійні. Вона не могла їсти нормально, ходити… Зараз повертається до життя.

Схожі новини