Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У списку на обмін ексберкутівців не буде

Найімовірнішою датою повернення утримуваних бойовиками українських бранців називають 29 грудня

Хоча домовленість про черговий етап обміну утримуваними особами була підтверджена ще 23 грудня, інформацію про дату і місце обміну до останнього тримають під грифом «не для розголосу». Як і прізвища — кого на кого мінятимуть. Проте деякі подробиці довкола цього процесу все ж прояснилися.

Станом на 26 грудня достемен­но не була відома навіть точна кількість тих, хто потрапив до списків на обмін. Раніше представ­ниця України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ва­лерія Лутковська озвучувала попере­дні дані — 77 осіб. Йдеться про наших громадян, яких утримують у неволі бойовики так званих ЛНР і ДНР і факт ув’язнення яких вдалося встановити на цей момент.

Жодних прізвищ ексомбудсмен не озвучила. Лише уточнила, що серед тих, хто може повернутися додому на цьому етапі обміну, є українські вій­ськові, котрі потрапили у полон після Іловайська і Дебальцевого. «Ми змо­жемо забрати хлопців, яких не змогли забрати у грудні 2017 року і які про­тягом чотирьох років не мали можли­вості навіть поспілкуватися зі своїми сім’ями. Дуже сподіваюсь, що змо­жемо це зробити», — заявила Лутков­ська.

У ЗМІ просочилися відомості про те, що до списку на обмін, ймовірно, потрапили прізвища і двох поневоле­них бойовиками журналістів — Станіс­лава Асєєва та Олега Галазюка. Але чи вдасться повернути їх — під питан­ням. За інформацією правозахисної організації «Успішна варта», у «ЛНР"-"ДНР» не відкидають варіанта щодо відмови повертати ув’язнених журна­лістів, якщо у списку на обмін не буде колишніх беркутівців, котрі проходять у справі про розстріл майданівців на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Звістка, що троє підозрюваних у вбивстві учасників Майдану можуть із лави підсудних пересісти в авто­бус із «квитком» до окупованих До­нецька чи Луганська, очікувано збу­рила протестну реакцію серед тих, кому не байдуже, що буде зі спра­вами Майдану. Але побоювання, що ексберкутівців звільнять з-під вар­ти на найближчому ж судовому засі­данні, не підтвердилися. 24 грудня Святошинський районний суд Києва залишив у СІЗО колишнього заступ­ника командира київського «Беркута» Олега Янишевського і бійців спецро­ти Павла Аброськіна та Сергія Зінчен­ка (напередодні, 20 грудня, ще одно­му фігурантові справи, Олександру Маринченку, пом’якшили запобіжний захід — на домашній арешт).

Хвилю протестів викликала й ін­формація про те, що під обмін можуть потрапити троє обвинувачуваних у справі про теракт біля Палацу спор­ту у Харкові 22 лютого 2015 року (тоді четверо людей загинуло, дев’ятеро отримали поранення). Тож особлива увага була прикута і до судових засі­дань у цьому процесі. 25 грудня жод­них рішень, які могли б свідчити про можливе звільнення «під обмін» Ві­ктора Тетюцького, Володимира Дво­рнікова та Сергія Башликова, Фрун­зенський райсуд Харкова не ухвалив. Наступне засідання призначили на 26 грудня. Коли верстався номер, було відомо лише, що судове засідання не змогли розпочати вчасно.

Схожі новини