Передплата 2024 ВЗ

Антикорупційний прокурор: молодий, неодружений, «львівський»

Та «є сумніви щодо його швидкого кар’єрного зростання за короткий проміжок часу»...

Після тривалої епопеї з обранням керівника спеціалізованої антикорупційної прокуратури президент Петро Порошенко представив підлеглим і всій країні новообраного антикорупційного прокурора Назара Холодницького. Ця тридцятирічна людина має очолити боротьбу з корупцією у вищих ешелонах української влади.

Важливість посади антикорупційного прокурора важко переоцінити. Вже кілька місяців в Україні існує НАБ - Національне антикорупційне бюро. Та детективи НАБ до сьогодні не мали можливості проводити будь-які оперативно-слідчі дії - через відсутність антикорупційної прокуратури. Керівник спеціалізованої антикорупційної прокуратури та близько сорока його підлеглих мають чинити правове супроводження розслідувань справ щодо викриття корупції на рівні міністрів, заступників міністрів, губернаторів, керівників силових структур. Антикорупційні прокурори спільно з детективами НАБ також розслідуватимуть фінансові злочини, збитки від яких перевищують 700 тисяч гривень. Після завершення досудового розслідування таких справ антикорупційні прокурори представлятимуть державне звинувачення у судах.

Кандидатів на посаду антикорупційного прокурора обирала комісія у складі одинадцяти осіб. Чотирьох членів комісії призначила Генеральна прокуратура. Сімох - Верховна Рада. Це, здебільшого, представники громадських організацій та іноземні фахівці. З перших днів роботи комісії почалася жорстка підкилимна боротьба між Генпрокуратурою та громадськістю.

Після тестувань на профпридатність і співбесід комісія відібрала десятьох претендентів, з яких мала скерувати генеральному прокуророві дві кандидатури. Представники прокуратури на цьому етапі не приховували, що хочуть бачити на посаді антикорупційного прокурора “перевіреного кадра” - заступника генерального прокурора, колишнього прокурора Одещини Романа Говду. Натомість громадські активісти та іноземні експерти схилялися до кандидатури заступника генерального прокурора Віталія Каська. Останній став відомим широкому загалові після того, як разом зі своїм колегою Давідом Сакварелідзе взяв участь у викритті та затриманні “діамантових прокурорів”. Підтримуючи кандидатуру Каська, член комісії, американський прокурор Мері Батлер заявила: “Пан Говда не матиме незалежної позиції. Обрання його на посаду антикорупційного прокурора означатиме, що в Україні все залишиться по-старому”.

Під час проведення конкурсу з’ясувалося, що Віталій Касько, працюючи в прокуратурі, отримав дві службові квартири, після чого чимало членів комісії припинили його підтримувати. Щоб не допустити призначення на посаду антикорупційного прокурора “людини Шокіна” Говди, громадські активісти вирішили “поставити” на двох “темних конячок” - молодих працівників прокуратури Максима Грищука та Назара Холодницького.

Читачам “ВЗ” Максим Грищук добре відомий. Газета розповідала про цього ”неправильного прокурора”, який за участь в АТО нагороджений орденом “За мужність” III ступеня. 31-річний працівник прокуратури Львова Максим Грищук, коли на сході почалася війна, пішов добровольцем до війська. У складі 81-ї окремої аеромобільної бригади захищав Донецький аеропорт - корегував вогонь артилерії, рятував поранених побратимів. Коли всі офіцери через поранення були евакуйовані, рядовий Грищук керував обороною РЛС аеропорту.

30-річний випускник юридичного факультету Львівського національного університету імені І. Франка Назар Холодницький після отримання диплома, у 2006 році, поїхав до столиці, де отримав посаду помічника прокурора Києво-Святошинського району. Після Революції гідності Холодницького призначили першим заступником керівника прокуратури Криму, діяльність якої після окупації півострова відновили у столиці. У декларації про майно та доходи за минулий рік пан Назар вказав 145 558 гривень доходу (зарплата), дві земельні ділянки площами 1000 та 1200 кв. метрів та автомобіль Mitsubisi Outlander 2007 року випуску. Назар Холодницький рано втратив батька, цього року поховав матір. Його сестра перебуває на заробітках в Італії. Минулого року Холодницький захистив дисертацію та став кандидатом юридичних наук.

Під час відбору за кандидатуру Максима Грищука проголосували дев’ять членів комісії. За Назара Холодницького - сім. На адресу останнього до комісії надходили серйозні претензії. Зокрема, жителі Софіївської Борщагівки звинувачували Холодницького у підтримці незаконних забудовників. Журналіст Віктор Міняйло повідомив комісії, що два роки тому його побили інспектори спецпідрозділу ДАІ “Кобра”. Холодницький тоді, доводив журналіст, став на захист даішників та відмовився починати проти них кримінальні провадження. Обговорюючи кандидатуру Холодницького, перший заступник генпрокурора Юрій Севрук прямо вказав: “Є сумніви щодо його швидкого кар’єрного зростання за короткий проміжок часу”. Але з двох кандидатів генеральний прокурор Віктор Шокін обрав саме Холодницького...

Формально керівник спеціалізованої антикорупційної прокуратури підпорядковуватиметься генеральному прокурору. Проте генеральний прокурор і його заступники не матимуть права давати вказівки антикорупційним прокурорам, які підпорядковуватимуться виключно Холодницькому. Антикорупційні прокурори матимуть вищу від решти прокурорів платню. Зароблятимуть щонайменше 27 тисяч гривень на місяць.

Коментар для «ВЗ»

Максим Грищук, екс-кандидат на посаду антикорупційного прокурора

Конкурс на посаду антикорупційного прокурора був важким, проте проходив відкрито та об’єктивно. Знаю, що мою кандидатуру підтримували всі члени комісії, які представляли громадські організації. Зі своїм конкурентом Назаром Холодницьким познайомився за кілька днів до завершення конкурсу. Чи відповідає він високій посаді, покажуть конкретні справи. Я прихильник того, щоб новообраного антикорупційного прокурора протягом перших ста днів його роботи не критикували.

Схожі новини