Передплата 2024 «Добрий господар»

Сезон полювання на Голуба

Прокуратура почала кримінальне провадження проти колишнього заступника командира спецбатальйону міліції «Беркут»

Одна з головних вимог львів’ян до нової влади, яку висунули після повалення режиму Януковича, — об’єктивне розслідування справи щодо загадкового вибуху на базі львівського спецпідрозділу міліції “Беркут”. Вибух пролунав 20 лютого цього року в зброярні бази підрозділу, який тоді перебував в облозі активістів львівського Майдану. Під час вибуху загинули двоє бійців спецпідрозділу, міліціонери Роман Кизик і Назар Мирка. У загибелі правоохоронців тодішнє міліцейське керівництво звинуватило активістів Майдану. Проте згодом почали з’являтися свідчення про причетність до загибелі правоохоронців їхніх безпосередніх командирів. Лише цими днями прокуратура Львівської області, слідчі якої розслідують цю справу, висунула звинувачення конкретній людині, винній у загибелі беркутівців.

Чому так довго розслідування справи не приносило жодних результатів, “ВЗ” пояснював старший слідчий прокуратури Львівської області Володимир Домбровський. Він нагадав, що одразу після трагічних подій розслідування справи за фактом загибелі правоохоронців та знищення майна доручили слідчим міліції (спочатку — Франківського райвідділу, згодом — обласного управління). Міліцейські слідчі припустилися неприпустимих помилок. Вони лише через півтори доби після вибуху провели первинний огляд місця події. Весь цей час місце вибуху не охоронялося, там побували сотні людей.

Головну експертизу, яка мала вказати, що і чому вибухнуло на базі, слідчі міліції доручили проводити фахівцям Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУ МВСУ у Львівській області, тобто експертам, які підпорядковувалися тоді ще не зміненому керівництву обласної міліції. Експерти з міліцейськими погонами спромоглися лише зазначити, що пожежа на базі “Беркута” спалахнула “внаслідок вибуху газо-повітряної суміші”. Що це за суміш і звідки взялася (база не була підключена до газопроводу), експерти не вказали.

Лише 2 червня, коли один зі свідків у справі вказав, що до вибуху можуть бути причетні командири “Беркута”, подальше розслідування справи доручили слідчим обласної прокуратури. Вони скерували матеріали справи на додаткову експертизу, яку доручили провести фахівцям Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Поки слідчі чекали на висновки столичних експертів, “ВЗ” провів власне розслідування подій, що мали місце на вулиці Тролейбусній. Журналісти газети зробили висновок, що до вибуху у зброярні та загибелі людей може бути причетним заступник командира “Беркута” майор Сергій Голуб, про що ми неодноразово писали в своїх публікаціях.

20 лютого, розповідали нашим кореспондентам бійці “Беркута”, їх зібрав біля зброярні заступник командира з виховної частини майор Сергій Голуб (командир батальйону тоді перебував у столиці). Майор з пафосом зазначив, що “краще битися до останнього, ніж здатися”, та наказав підлеглим забрати зброю зі

зброярні і вивезти її у надійне місце. Віддаючи наказ, майор першим увійшов до зброярні. Він потягнув за мотузку, якою вмикалося світло, і пролунав вибух. Офіцера відкинуло на металеву шафу, потім він впав на підлогу, на ньому почала палати форма. Пізніше експерти засвідчили, що майор чудом залишився живим. Що допомогло йому згодом обстоювати свою непричетність до вибуху.

Джерела “ВЗ” припускали, що вибух і подальшу пожежу керівники “Беркута” влаштували для того, щоб приховати в полум’ї факт зникнення з бази значної партії зброї. Ці підозри згодом посилили висновки ревізії, яку провели після вибуху на базі “Беркута”. З’ясувалося, що зі зброярні спецзагону зникли понад 200 пістолетів і 37 автоматів Калашникова. Цю зброю так і не знайшли...

3 листопада до прокуратури Львівської області нарешті надійшли висновки київських експертів щодо причин вибуху на базі “Беркута”. Це дало підстави слідчим оголосити про підо­зру у вчиненні злочину майору Сергію Голубу. Та на цей час він вже зник зі Львова. У жовтні майору Голубу на його прохання надали додаткову відпустку, з якої він мав вийти 3 листопада. Натомість 1 листопада Сергій Голуб “через треті руки” передав в обласне управління міліції рапорт про звільнення з міліції, в якому зазначив: “Прошу звільнити мене без моєї присутності у зв’язку з тим, що я знайшов більш оплачувану роботу”. Ознайомившись з цим рапортом, начальник ГУ МВСУ у Львівській області полковник Дмитро Загарія призначив службову перевірку, під час якої мають встановити місце перебування офіцера. Тим часом серед правоохоронців почали ширитися чутки про те, що Голуб відлетів до Росії. Деякі міліціонери навіть припускають, що колишній заступник командира львівського “Беркута” може поповнити лави сепаратистів Донбасу...

“Слідством встановлено, — повідомили “ВЗ” у прес-службі прокуратури Львівської області, — що 16 жовт­ня цього року керівництвом ГУ МВСУ у Львівській області вищевказаному керівникові батальйону міліції особливого призначення “Беркут” надано додаткову відпустку. Того ж дня він виїхав за межі України. З огляду на це, слідчими прокуратури його оголошено в розшук. Вживають усіх заходів для розшуку підозрюваного. Окрім цього, призначено додаткову перевірку правомірності надання додаткової відпустки цьому офіцерові”.

Схожі новини