Передплата 2024 «Добрий господар»

«Це не дезертирство, це спротив проти того, що нас покинули напризволяще»

64 бійці «Залізної» бригади повернулися додому в орендованому автобусі, без дозволу командирів

8 вересня під КПП 24-ї окремої механізованої (“Залізної”) бригади, що дислокується в Яворові, зібралися близько двох сотень місцевих жителів (переважно жінок), щоб підтримати солдатів, яких, припускали люди, того дня можуть офіційно визнати дезертирами...

Повернення 4 вересня на Яворівщину із зони АТО 64-х військовослужбовців 24-ї механізованої бригади стало несподіванкою навіть для їхніх родичів. Адже більшість військових цієї частини продовжували вести запеклі бої з ворогом на Луганщині. Згодом з’ясувалося, частина військових самовільно покинули зону АТО. Щоб доїхати до рідних домівок, вояки винайняли за 15 тисяч гривень автобус.

Родичі мобілізованих до 24-ї бригади військових неодноразово пікетували КПП частини, вимагаючи повернути яворівчан із зони АТО.

Серед “залізняків”, які покинули позиції, немає жодного кадрового офіцера та солдата-контрактника. Самовільно повернулися додому лише вчорашні цивільні, яких мобілізували для участі в антитерористичній операції. Здебільшого це жителі Яворівського та навколишніх районів, які колись відслужили строкову службу.

Офіцери, коли побачили під КПП вояків, запросили їх до клубу, щоб ті пояснили, чому несподівано опинилися під парканом частини. Услід за “самовольцями” в клуб увійшли їхні рідні. Зрозуміти, що сталося, було важко через галас, який розпочався у клубі. Солдати кричали, що їм обіцяли ротацію та відпустки. Кляли армійське керівництво через нестачу важкої техніки та амуніції. “Це не дезертирство, це спротив проти того, що командування АТО покинуло нас напризволяще, -обурювався один з вояків. — Нас розстрілювали з “Градів”. А де була наша артилерія та авіація?..”.

Коли пристрасті вщухли, солдати висунули власні вимоги — ротацію бригади та негайні відпустки. Офіцери намагалися пояснити, що наказ про ротацію може віддати лише керівництво АТО, а відправити у відпустки — комбриг чи його заступник, які перебувають на Луганщині. Та цих пояснень ніхто не слухав. Усі кричали, мовляв, годі, навоювалися, хай тепер інші воюють. Воякам дозволили розійтися по домівках, проте наказали прибути під КПП частин 7 вересня. У понеділок, пообіцяли, їхні вимоги вислухає армійське керівництво та представники військової прокуратури.

У понеділок під КПП 24-ї бригади разом з військовими прийшли близько двох сотень їхніх родичів. Близько 14-ї години вояків запросили зайти на територію частини. Разом із солдатами прориватися крізь КПП взялися жіночки. Після короткочасної штурханини їм це вдалося. Кілька годин люди сиділи в солдатському клубі, та до них так ніхто і не вийшов. Серед військових почали ширитися чутки про те, що до командування частини надійшла телеграма з Києва з наказом утримувати “дезертирів” в казармах. Та коли близько 18-ї години вояки, які самі собі надали відпустки, почали виходити, їх ніхто не намагався затримати. Між собою солдати домовилися зустрітися під КПП частини 11 вересня. До цього вони перебуватимуть “під підпорядкуванням” своїх дружин та на їхніх харчах.

Схожі новини