Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україну захоплює російська «спецура», яка 15 років займалася війною

Кровопролитні провокації задля введення своїх військ Кремль може вчинити у найближчі дні

Не у радості, в тривозі готуються до Великодніх свят українці. Воно й зрозуміло: до нашого державного дому пруться у супроводі сепаратистів непрошені гості — озброєні до зубів російські окупанти. «Хазяйнують», наче бандити з великої дороги: захоплюють державні адміністрації, відділки міліції, СБУ, прокуратури, склади зі зброєю, вивішують чужоземну символіку, стріляють у наших правоохоронців і військових, тероризують, знущаються з них і цивільних патріотів. Проголошують ілюзорні республіки, призначають «народні» кадри, вчиняють провокації на дорогах, промислових об’єктах. Ведуть підступну інформаційну війну. Україна (а з нею і Європа) на грані великої біди. Нова українська влада і її силові підрозділи, максимально зберігаючи витримку, намагаються стримати агресорів, відновити контроль над східними регіонами, де відбувається повзуча окупація, будь-що не допустити розшматування країни. Дай, Боже, для цього їм сили! І дай розуму тим, хто його втратив…

Російські агресори з допомогою колабораціоністів і при негласній підтримці місцевих олігархів-політиків привільно почуваються у Донецькій, Луганській областях, намагаються розхитати ситуацію у Харкові, Запоріжжі, Одесі. Діють нахабно, цинічно, віроломно — як професійні терористи. Уже ні в кого немає сумнівів, що на українській території розбої вчиняють російські військовики і диверсійно-розвідувальні групи ГРУ РФ.

За словами голови СБУ Валентина Наливайченка, заарештовано 23 кадрових офіцерів-диверсантів з Росії, встановлено, хто вони, звідки, для чого сюди занадилися. Вітчизняні спецслужби мають докази, що диверсії у Слов’янську координував офіцер 45-го окремого полку спеціального призначення ВДВ Росії Ігор Стрєлков. Саме бойовики з цього полку, який дислокується у Кубинці під Москвою, захоплювали Верховну Раду і Раду Міністрів Криму. Ідентифіковано бійців інших загонів російського спецназу і їхніх «політруків». Щодня на телефони довіри СБУ від громадян приходять повідомлення про появу нових російських диверсантів на Сході. «Зелених чоловічків» більшає як напасної гусені. Українська контррозвідка стверджує, що вони готують каральну спецоперацію.

«Країна, яка декларувала себе братньою, — сказав один з керівників контррозвідки СБУ Віталій Найда, — ставить перед своїми спецпризначенцями мету пролити кров на вулицях наших міст. Задокументовано переговори, які свідчать про те, що треба вбити 100-200 людей, і після цього через півтори години на території України з’являться танки та БТРи російської армії».

В Інтернеті оприлюднено фрагменти перехоплених телефонних розмов російських командирів з їхніми бійцями у Слов’янську. Після того, як «верхам» доповідають, що заблоковані українські військові відмовляються здаватися, лунає рекомендація:

— Кладіть їх на землю! Погрожуйте! Дочекайтеся «Ромашку», після чого як слід заблокуйте, аж до відкриття вогню на ураження! Нєх…й церемонитися! Поясніть їм, що ми — не в Криму!

На іншому записі чути, як така собі Катерина Губарєва (дружина самопроголошеного губернатора Донеччини) звертається до члена диверсійної групи Павла («Агата»):

— Поки у вас там боїв немає, чи можна зробити «методичку» із захоплення УВС (Управління внутрішніх справ)?

На іншому кінці проводу відповідають:

— Катюшо, тут над захопленням УВС працює «спецура», яка більш як 15 років займається вій­ною!

Оцій «спецурі» протистоять тисячі патріотичних українців. Не так добре оснащених, як іноземні окупанти, із символічними зарплатами — але з величезним почуттям гідності. Начальник горлівського міськвідділу внутрішніх справ Андрій Крищенко на даху свого МВВС до останку стояв на захисті українського прапора, не давав сепаратистам вкупі з російськими «спецами» його зірвати. Полковника захопили, побили. Але він не скорився. «Андрій і його заступник Герман Приступа виконували свій обов’язок — захищали честь країни, — скаже потім глава МВС Арсен Аваков. — З такими офіцерами будуватимемо нову міліцію!»

Тривожною ситуацією в Україні стурбовані всі найвпливовіші міжнародні інституції, керівники провідних держав. Намагаються будь-що стримати агресора. Якщо не станеться якоїсь провокації з боку Москви, у четвер, 17 квітня, у Женеві повинна відбутися чотиристороння зустріч з врегулювання конфлікту в Україні за участю представників США, Євросоюзу, України і Росії. Кремль пробував запросити на ці дебати «представника східноукраїнських повстанців» Михайла Добкіна, але Київ сказав категоричне «Ні!».

У середу український парламент підтримав антитерористичну операцію у східних областях і заявив, що предметом розмови у Женеві не можуть бути питання, які стосуються нашої внутрішньої компетенції — федералізації, Конституції, виборів, статусу мов. Має йтися лише про відновлення територіальної цілісності України у межах її визнаних цілим світом кордонів, включаючи Крим. Народні депутати закликали Росію повернутися у правове поле, відмовитися від політики реваншизму і шантажу. Чи почує ці заклики Кремль, який давно нікого не слухає?

Коментар для ВЗ»

Народний депутат України, який не захотів називатися (донедавна представляв Партію регіонів)

У середу, 16 квітня, відбулося закрите засідання Верховної Ради, на якому депутати дали нашим силовикам, так би мовити, карт-бланш. Вони отримали право відкривати вогонь по сепаратистах, незважаючи на те, чим вони озброєні — автоматами, арматурою чи «коктейлем Молотова». Як на мене, таке рішення цілком правильне. Інакше ми «добавимося» — можна втратити країну…

Про військовий чи надзвичайний стан на сесії не говорили. У цьому немає потреби. Наразі маємо справу з диверсантами — силові структури, спецслужби знешкоджуватимуть їх по одному. Ми попросили керівників силових відомств, щоб показали фотографії цих осіб — найближчим часом їхні фізіономії, їхні прізвища, рід занять буде оприлюднено.

А тим часом…

Народний депутат Геннадій Москаль заявив, що у понеділок, 28 квітня, російські спецслужби готують масштабні провокації у західних областях України. Цього дня начебто у Львові, Тернополі, Івано-Франківську пройдуть акції з відзначення річниці заснування дивізії «Галичина». Марші з цієї нагоди планується використати для провокацій — закликів до фізичного знищення сепаратистів, погромів офісів КПУ, Партії регіонів. «Телекартинка», яку передадуть з цих подій проросійські ЗМІ, має посилити антиукраїнські настрої, активізувати сепаратистські збурення на Сході. За словами Москаля, під виглядом туристів на Захід уже з’їжджаються російські провокатори, що вільно володіють українською мовою. Вони шукають контактів з місцевими проросійськими організаціями, які за гроші погодяться брати участь у цих підбурювальних акціях.