Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На семеро мільйонерів – два «безприданники»

У президенти і буржуї, і безробітні йдуть

«Високий Замок» продовжує серію публікацій про доходи і статки політиків та посадовців. Цього разу під прицілом — декларації тих, чиї прізвища красуватимуться у бюлетені на президентських виборах 25 травня.

Якщо керуватися народною прикметою («чим багатший, тим менше крастиме»), то серед претендентів на президентську булаву потенційних «незлісних крадунів» — семеро. Найбагатший серед кандидатів-мільйонерів — тепер вже колишній «регіонал» Сергій Тігіпко. В його декларації — дев’ятизначна сума: 263 мільйони 580 тисяч гривень доходу. Щедра депутатська зарплата (235 тисяч річних, або майже 20 тисяч на місяць) серед інших заробітків виглядає копійчаною. На відчуженні цінних паперів і корпоративних прав Тігіпко торік виручив понад 23 мільйони гривень. Ще майже 600 тисяч отримав з продажу майна. Та найбільший куш (240 мільйонів) екс-«регіонал» наварив на дивідендах і процентах.

«Срібло» у рейтингу кандидатів-товстосумів — за самовисуванцем Петром Порошенком. Його річний дохід — майже 52 мільйони гривень. 13,5 мільйона «шоколадному королю» набігло дивідендами і відсотками. Ще на 38 мільйонів Порошенко «одоходився» від продажу цінних паперів і корпоративних прав.

З результатом 21 мільйон гривень замикає чемпіонську трійку екс-керманич Харківщини Михайло Добкін. Губернаторська зарплата (82 тисячі річних) — так, «кишенькові». Золота жила — дивіденди і відсотки (10,4 млн. грн.) та цінні папери (на них Добкін торік вторгував понад шість мільйонів). Кругленьку суму (чотири мільйони) екс-губернатор «замаскував» у статті «інші доходи».

Земляк Добкіна, харківський бізнесмен Андрій Гриненко торік поповнив власний бюджет на 5,6 мільйона гривень. Сімейний бізнес Гриненків — різноплановий: від виготовлення дверних замків до виробництва картону і тари. Але, судячи з декларації кандидата-підприємця, торік розбагатів він не на замках і картонках. Гроші самі підвалили: 4 мільйони 385 тисяч гривень Гриненко задекларував у графі «подарунки, призи, виграші».

Іноді краще жувати, аніж говорити. Це про мільйонерку у білому халаті Ольгу Богомолець. Прибіднялася, що 2,5 мільйона гривень кандидатської застави не може нашкребти: допоможіть, мовляв, хто може. А як показала декларацію, народ роти пороззявляв. Три з хвостом мільйони доходу, нерухомості — на цілий колгосп, повен гараж авто і сім’я з мільйоном у кишені.

Шосту і сьому сходинки у мільйонерському рейтингу розділили колишній перший зам ген­прокурора Ренат Кузьмін (1,3 млн. грн.) та бізнесмен Вадим Рабінович (1 млн.). Кузьмін, який у декларації представився адвокатом, лише з прокурорської каси нажив понад півмільйона гривень. У місяць виходило 44 тисячі (!) гривень зарплати. Решту доходів екс-зам Пшонки вирішив не розсекречувати. Прописав їх у графі «інші доходи».

Свій задекларований мільйон президент Всеукраїнського єврейського конгресу Вадим Рабінович прописав як дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав. Ось тільки цифра надто скромною виглядає, якщо врахувати, що на користь «регіоналів» торік у Рабіновича відчужили не лише футбольний клуб «Арсенал», а й телеканал News One.

У трійці найскромніших — декларації бізнесмена-самовисуванця Володимира Саранова, лідера «Правого сектору» Дмит­ра Яроша та екс-депутата Київради Зоряна Шкіряка. Поглянувши на задекларовані доходи гендиректора ТОВ «Інтерагроекспорт» Саранова, можна подумати, що агробізнес у нас геть мідним тазиком накрився. 14,5 тисячі гривень річних — майже банкрутство. Тільки з аграріями Саранова «ріднить» хіба що вставка «агро» у назві фірми. Основний його бізнес пов’язаний не з нивами чи свинями, а з меблевим виробництвом і продажем текстилю. Може, Саранов забув кілька цифр у задекларованій сумі дописати? Та на такі «копійки» на їжі економити довелося б. А «бідося» Саранов яхтою майже за три мільйони гривень розжився.

Декларації Яроша і Шкіряка взагалі ні в які ворота не лізуть. Обидва задокументували, що торік ні копійки не заробили. З «нулями» за душею і на банківських рахунках Шкіряк примуд­рився ще й близько 22 тисяч позики повернути. А ще — на двох крутих авто (Toyota Camry і Nissаn Primera) колесити. Гроші ж на кандидатську заставу, мабуть, у центрі зайнятості випросив?

Головний «правосекторист» Ярош «заставні» собі з майданівських пожертв виписав. За що жив з дружиною і трьома дітьми увесь рік — питання на засипку. Ні заробітків, ні грошей у банку. А у дружини — аж 803 гривні доходу. Ні, не за місяць — за рік.

P. S. Про нерухомість і автопарки претендентів на президентську булаву читайте у наступному номері «ВЗ» за 11 квітня.

Схожі новини