Передплата 2024 ВЗ

З таким кандидатом у президенти корупція у нас не заіржавіє…

Програми претендентів на посаду глави держави рясніють махровим популізмом

У повну силу ведуть боротьбу за посаду президента України 23 кандидати (ще стількох охочих спробувати цього «хліба» ЦВК не зареєструвала). Чи не щодня чуємо їхні гострі і багато в чому популістські заяви, емоційні інтерв’ю, запальні виступи на телешоу і у радіоефірах. Однак «на повному серйозі» змагатиметься від сили 5-7 претендентів. Решта виступатиме у «підтанцьовці»: робитиме все, щоб їхній «патрон» виглядав якнайкраще, а його конкуренти, зрозуміло, — якнайгірше. Достукатися до серця виборців кандидатам буде непросто. Набір обіцянок у всіх приблизно однаковий. Проте у кожного є своя особлива «фішка», яка мала би збудити прихильність електорату…

Лікар-професор Ольга Богомолець, яка під час недавніх революційних подій, за її словами, надавала меддопомогу по обидва боки барикад, одну зі своїх приймалень для ведення агітаційної кампанії відкриє у наметі на Майдані. Обіцяє ініціювати закон про… Майдан — як інструмент громадянського впливу на владу. Окрім створення сучасної системи охорони здоров’я із застосуванням сучасних діагностичних і лікувальних технологій, обіцяє повернути з-за кордону додому заробітчан, запровадити «електронну демократію», яка різко зменшила б рівень зловживань серед чиновників.

Колишній «паливний» міністр Юрій Бойко мріє про «економічно сильну, безпечну та поважну державу, яку роками кожен з нас малював у своїй уяві». А тому виступає за дві державні мови, диверсифікацію поставок енергоносіїв, надійні соціальні гарантії. Незважаючи на те, що Бойка свого часу звинувачували у багатомільйонних оборудках з буровими вежами, заявляє, що знищить «тотальну корупцію, яка має стати хворобою з минувшини». З допомогою реформи податкового законодавства, яка ґрунтуватиметься на азійському досвіді, хоче ліквідувати «сучасне рабство» з боку підприємців, які працюють у тіні. Схвалює економічну інтеграцію з ЄС, водночас виступає за тісні зв’язки із Митним союзом.

Лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко закликає українців «розправити крила». Називає себе «справжнім», каже, що має величезний досвід, а тому впорається з місією президента. Перекладачів для переговорів з іноземними лідерами йому не треба, бо володіє англійською, не потребує шпаргалок, суфлерів, бо знає відповідальність президента і готовий ефективно діяти з першого дня. Кумів на посади не просуватиме. Знає, як захистити країну від агресії. Вважає, що Україні потрібен президент, який не вимагає «роби, як я сказав», а власним прикладом показує «роби, як я». А ще задекларував доступність для усіх — назвав номер свого мобільного телефону, який не змінює упродовж 14 років.

Висуванець Партії регіонів Михайло Добкін відомий своїми антиукраїнськими заявами, цього разу каже про необхідність «виважених, правильних рішень». Водночас заявляє про єдиний гуманітарний простір з Росією, обіцяє захищати «спільну російсько-українську історію». Є прихильником федералізації як «єдино вірного шляху збереження цілісності України». Добкін нарікає, що про «людину праці» перестали писати пісні та вірші, що її витіснили інші «герої». Сильним стратегічним партнером України бачить Митний союз. У пакеті соціальних ініціатив Добкіна — відміна пенсійної реформи, яку було запроваджено за правління його однопартійців Януковича-Азарова.

Чільне гасло голови Української народної партії Олександра Клименка — «Роби українське, купуй українське, вибирай, захищай, вибирай українське, — бо це твоє!». Валерій Коновалюк за 10 років розраховує вивести Україну у топ-20 найбільш розвинених країн світу, до 2020 року довести чисельність населення до 50 млн. осіб, збудувати мільйон квартир для молоді, бюджетників, інвалідів. Вважає за необхідне скасувати в освіті обов’язкове зовнішнє незалежне оцінювання.

Припинити відтік капіталів в офшори, запровадити податок на розкіш патетично обіцяє колишній міністр соціальної політики Наталія Королевська. Одне з її завдань — просування у світі бренду Made in Ukraine. Королевська виступає проти замороження або скорочення соціальних стандартів, вважає, що вони повинні бути на європейському рівні — і забуває, що саме за її роботи в уряді ці стандарти з допомогою ручних судів було понижено, а українці недорахувалися сотень шкіл і лікарень, які було ліквідовано…

Багато популізму і у програмі харківського підприємця Андрія Гриненка. У його планах — збільшити зарплати працівникам МВС, прокуратури, СБУ, Міноборони щонайменше у п’ять разів, вчителям, медикам та науковцям — щонайменше у 3-5 разів, а пенсії — удвічі. Для боротьби з корупцією він пропонує стимулювати силовиків — 10% від суми знайдених розграбованих коштів, що будуть повернені у бюджет, виділяти як премію працівникам усіх силових відомств.

Колишній заступник ген­прокурора Ренат Кузьмін, якого українці запам’ятали зверхнім ставленням до політичних опонентів влади, свою кандидатську програму назвав помпезно «Справедливість. Закон. Порядок». Її можна назвати конспектом програм більшості політиків. Нічого особливого у ній немає, якщо не вважати ініціативу проводити відкриті конкурси на чиновницькі посади.

Заборонити носіїв тоталітарної ідеології чи спадкоємців КПРС пропонує голова Народного Руху України Василь Куйбіда. На його переконання, у нашій державі не можна дозволяти вільний продаж орної землі. Куйбіда виступає за створення Єдиної Помісної православної церкви.

Голова Радикальної партії Олег Ляшко заявляє, що всі «паразити» або працюватимуть на людей, або сидітимуть у в’язниці. Що владу контролюватимуть «громадські трибунали». Для подолання бюрократії він скористається грузинським досвідом, запевняє, що для будь-якої послуги — оформлення помешкання, відкриття бізнесу, реєстрації авто — знадобиться не більше трьох годин. Гарантує безкоштовне оформлення спадщини, повернення жінкам пенсійного віку (55 років). А ще обіцяє повернути Україні окупований Крим, а після вступу на посаду — одразу ж подати заявку у НАТО, вигнати Чорноморський флот Росії.

Радник голови Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж закликає: «Час захищати Україну. Час об’єднувати Україну. Час будувати нову Україну».

«Перезавантажити» Україну готовий нардеп Петро Порошенко. Обіцяє, що до кінця цього року буде проведено дострокові парламентські вибори суто на пропорційній основі за відкритими списками. Міських голів пропонує обирати у два тури — щоб у місцеве самоврядування не потрапляли випадкові люди. Порошенко за антикорупційну люстрацію судових, правоохоронних, податкових і митних органів. Каже, що не допустить війни з Росією, чвар і провокацій в суспільстві на ґрунті мови, ідеології, релігії, захистить кожну родину, місто, вулицю від насильства.

Бізнесмен Вадим Рабінович вважає, що у владу повинні прийти нові обличчя. Пропонує заборонити балотуватися у депутати тим, які вже засідали у парламенті. Каже, що приведе до управління державою молодих професіоналів, а сам відійде убік. На думку кандидата, не менше третини посад в уряді повинні займати люди у віці до 30 років. А пішов Рабінович у президенти, щоб довести світові, що в Україні немає антисемітизму…

Київський бізнесмен Володимир Саранов виступає за «абсолютну справедливість». І задля цього пропонує всіх працівників державної влади тестувати на «детекторі брехні». Щоб стимулювати енергетичну незалежність, пропонує компенсувати громадянам чверть коштів, витрачених на закупівлю обладнання для видобутку альтернативної енергії. На думку Саранова, пенсія має бути не нижчою, ніж середня зарплата (3000 грн.). Багато інших обіцянок, які простаки сприймуть «на ура», видав пан Саранов. Так старався, що допустив прикру обмовку. Обіцяв на 20% знизити вартість ліків — «за рахунок змащення корупційних схем». Очевидно, мав на увазі — «знищення корупційних схем». А «змащувати» їх не треба, і так добре почуваються, ніяк не заіржавіють…

Не допустити «остаточного знищення соціальних завоювань Радянської влади» обіцяє головний комуніст України Петро Симоненко. Той самий, який, всупереч пролетарським нормам, живе у помешканні-замку. На думку керівника КПУ, Україні потрібен двопалатний парламент, федеральний устрій, позаблоковий статус, дружба з «братньою Росією». Перемогу Майдану Симоненко, як і господарі Кремля, називає «лютневим переворотом» і стверджує, що до влади зараз прийшли «недобитки пособників німецьких фашистів». Така риторика розрахована найперше на виборців Сходу і Півдня, яких інтенсивно обробляє московська пропаганда.

Не відкладати на потім, а негайно розпочати реформи закликає лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко. На її думку, серед невідкладних завдань парламенту — ратифікація Римського статуту, яка надасть Україні право звертатися у Міжнародний кримінальний суд, щоб покарати тих, хто вчинив злочини проти людяності. Екс-прем’єр виступає за те, щоб Україна була незалежною в атомній енергетиці, мала альтернативні енергоносії. Тимошенко за те, щоб продовжити мораторій на продаж с/г земель, а земельні паї селян продавати за ринковою ціною. Щоб викоренити корупцію, пропонує дозволити громадянам прихований відео-аудіо запис незаконних дій чиновників. Один з пунктів програми Тимошенко — побудувати дружні відносини з «непутінською» Росією.

Сергій Тігіпко пропонує негайно змістити «шкідливий», на його думку, «тимчасовий» уряд і сформувати його з професіоналів. Іноземні кредити пропонує віддавати не на «проїдання», а на будівництво мостів і доріг. У зовнішній політиці радить припинити пошук «зарубіжних покровителів» (очевидно, має на увазі західних), а також відновити переговори з Росією у всіх сферах.

Керманич ВО «Свобода» Олег Тягнибок пропонує вжити низку заходів щодо забезпечення територіальної цілісності та гарантування безпеки України. Зокрема, виступає за створення геополітичної балто-чорноморської вісі, укладення угод про військову допомогу з країнами-гарантами недоторканості наших кордонів, за усунення з влади агентури ФСБ-КДБ. Тягнибок за те, щоб Україна відновила ракетно-ядерний арсенал, щоб «дозволити усім психічно здоровим та несудимим громадянам України вільно набувати і володіти вогнепальною і холодною зброєю». На думку Тягнибока, президент повинен очолювати уряд, місцевих суддів повинна обирати громада. У розділі про гуманітарні реформи йдеться про припинення русифікації, ліквідацію імперської символіки і заборону відзначення дат на честь катів України.

«Регіонал» Олег Царьов у своїй програмі зазначає, що українцям «нав’язали почуття провини за радянське минуле», хвалиться, що захищав «Беркут» і «нашу велику спільну історію з Росією». Виступає за те, щоб «домогтися максимально відкритого торговельного та виробничого співробітництва промисловості Південного Сходу з країнами-членами Митного союзу». І засуджує «відродження паростків фашизму, який «камуфлюють» під «український патріотизм»…

Колишній голова Антимонопольного комітету Василь Цушко заявив, що керується принципом «у домовині кишень немає», і ніколи не зраджував своїх соціал-демократичних переконань. Пропонує ввести єдиний день виборів для депутатів і суддів, за півроку перереєструвати в Україні всю власність в офшорах — в іншому випадку націоналізувати її. Жорстко пройшовся по Віктору Януковичу і народних депутатах, які на побоїще на Майдані зреагували лише в останній день.

Програма громадського активіста Зоряна Шкіряка повторює пункти багатьох кандидатів демократичного крила. Хіба що чіткіше у ній виписано необхідність вступу України у НАТО.

Першочерговими завданнями, у разі обрання президентом, лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош бачить збільшення утричі фінансування української армії, відновлення ядерного статусу країни. Для захисту прав громадян пропонує, окрім іншого, широке запровадження суду присяжних, створення муніципальної міліції, обрання шерифів. За корупційні дії чиновників пропонує встановити довічне ув’язнення.

Схожі новини