Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Знайомі всі обличчя

На посаду начальника міліції Львівщини — 15 претендентів

Чимало фахівців з правоохоронної діяльності зазначають, що тривала відсутність на Львівщині керівника міліції негативно позначається на боротьбі зі злочинністю та дотриманні громадської безпеки в регіоні. Проте міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який вже набив кілька шишок на призначенні нових кадрів, не поспішає з призначенням керівників обласних управлінь міліції у західних областях. Днями на сайті МВС з’явився список претендентів на посаду начальника ГУ МВСУ у Львівській області, на яку в МВС оголосили відкритий конкурс. Бажання керувати міліцією Львівщини засвідчили п’ятнадцять осіб. Більшість з них добре відомі львів’янам.

На участь у конкурсі на заміщення посади начальника ГУ МВСУ у Львівській області зголосилися: генерал-майор внутрішньої служби Василь Ільницький, полковник міліції Ярослав Ващишин, полковник міліції Володимир Дитюк, підполковник міліції Олександр Богомол, Станіслав Броневицький, Дмитро Загарія, Михайло Зінько, Рустам Казімов, Назарій Козак, Василь Кундик, Михайло Курочка, Любомир Родинюк, Віталій Максимов, Олексій Торопчин, Олександр Вольський.

Є в цьому списку і “сірі конячки”. Та з більшістю претендентів жителі області мали змогу познайомитися. Генерал-майор внутрішньої служби Василь Ільницький, скажімо, свого часу обіймав посаду начальника управління Державного департаменту з питань виконання покарань у Львівській області. Полковник Ярослав Ващишин очолював Жовківський райвідділ міліції, а наприкінці 2010 року став начальником Сокальського райвідділу.

Добре відомий львів’я-нам і Станіслав Броневицький. Тривалий час він очолював Галицький райвідділ міліції Львова. У липні 2010 року очолив управління міліції міста Львова. У січні 2012 року Станіслав Броневицький написав рапорт про відставку. Подейкують, не спрацювався з тодішнім начальником обласної міліції Олександром Рудяком. Мають пригадати львів’яни й Дмитра Загарія, який на початку двотисячних обіймав посаду першого заступника начальника УМВСУ у Львівській області.

Одразу на дві вакансії претендує генерал-лейтенант Віталій Максимов, який взяв участь у конкурсах на посаду начальника управління міліції і Львівщини, і Тернопільщини. Львів’янам генерал Максимов запам’ятався тим, що під час його керування обласною міліцією було розкрито замах на власника ринку “Шувар” Романа Федишина, під час якого загинула 14-річна ліцеїстка Марійка Куцинда.

Чимало емоцій у людей викликає кандидатура ще одного претендента на посаду начальника обласної міліції — Михайла Курочки. Тривалий час ця людина керувала міліцією Львова. Через невідомі (подейкують політичні) широкому загалу причини полковник Курочка на очах всього особового складу посварився з тодішнім заступником міністра внутрішніх справ Геннадієм Москалем. Після публічного з’ясування стосунків Михайла Курочку звільнили з міліції з формулюванням “за бездіяльність”. Після цього його бачили на різних заходах, які на Львівщині влаштовувала Партія регіонів та в оточенні “регіоналки” Ганни Герман. Після приходу до влади Вік­тора Януковича Михайла Курочку поновив на службі в міліції суд. З’ясувалося, що під час звільнення він перебував на лікарняному. Коли міліцію Львівщини очолив Рудяк, Курочка став начальником міліції громадської безпеки області.

Свого часу тодішній начальник ГУ МВСУ у Львівській області, а нині начальник Департаменту боротьби з економічною злочинністю МВС Василь Пісний казав, що підкилимну боротьбу з ним ведуть Михайло Курочка та ще один претендент на посаду головного міліціонера Львівщини — колишній начальник міліції Винників Рустам Казімов.

У політичних колах пліткують, що губернатор Львівщини Ірина Сех хоче бачити на посаді начальника міліції області полковника Володимира Дитюка, який наразі керує управлінням міліції на Львівській залізниці. Володимир Дитюк справді, говорять його підлеглі, хороший професіонал і керівник. Коли він очолював управління міліції Львова, правоохоронцям вдалося знешкодити “ракову пухлину” Львова — “Індію”, де на голку посадили чимало неповнолітніх. Попри високі посади, Володимиру Дитюку вдалося уникнути скандалів. Його прізвище не лунало ні під час розголошення корупційних схем, ні під час політичних “розборок”, у які намагалися втягнути правоохоронців.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв, що, призначаючи головного міліціонера Львівщини, обов’язково враховуватиме думки громадськості та Люстраційного комітету Львівщини. Отож поки що ніхто не візьметься вгадати, хто із п’ятнадцятьох претендентів виграє конкурс.

А тим часом...

Один із учасників конкурсу на посаду начальника ГУ МВСУ у Львівській області, Віталій Максимов, звернувся з відкритим листом до голови Люстраційного комітету Єгора Соболєва. У цьому листі генерал-лейтенант Максимов стверджує: “На жаль, за моєю інформацією, ще до початку конкурсу керівники обласних управлінь вже були визначені керівництвом МВС. У Львівській області управління міліції очолить В. Дитюк. А цей конкурс проводиться для заспокоєння громадськості та відведення очей від такої кадрової політики керівництва МВС”.

Схожі новини