Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Народна гвардія нам не по кишені

Надумане військове формування може витягти з бюджету Львівщини більш як 85 мільйонів гривень

Попри те, що на одній із останніх сесій депутати Львівської обласної ради відмовилися виділити 400 тисяч гривень на створення Народної гвардії Львівщини, ця ідея-фікс ніяк не полишає деякі чиновницькі голови. Не інакше, як хтось вбачає у цьому власний матеріальний інтерес... Питання відклали для подальшого опрацювання, тому тему Народної гвардії так чи інакше піднімуть на одній із наступних сесій.

Голова ЛОДА Ірина Сех і голова облради Петро Колодій активно підтримують створення Комунального підприємства Львівської обласної ради “Народна гвардія Львівщини”. Створюється вона для охорони громадського порядку, захисту майна, така собі обласна муніципальна дружина. І це незважаючи на те, що “комунальна гвардія” фактично дублюватиме функції Національної гвардії, створеної на рівні держави, а також міліції, СБУ... Лобісти нової військової структури уже й чималенькі кошти на її функціонування запланували...

У депутатському корпусі, на щастя, уже створилося певне “антилоббі” ідеї Народної гвардії. Як повідомила на своїй сторінці у ФБ депутат Львівської облради Ганна Костюк, на комісії з питань бюд­жету обговорювали Програму матеріально-технічного забезпечення та функціонування КП ЛОР “Народна гвардія Львівщини”, яка коштуватиме обласному бюджету 400 або ж 760 тис. грн. “Програму для членів комісії подали лише на засіданні, — повідомляє депутат. — Оскільки програма складається лише з одного аркуша А4 формату, то виникли дискусії серед членів комісії. У програмі не вказано, чим займатиметься Народна гвардія, що робитимуть залучені спеціалісти, яке матеріально-технічне забезпечення буде закуплено і для чого аж 400 тис. на утримання... Також комісію повідомили, що в програмі зазначено 400 тис. грн., а кошторис на утримання, який подали представники Народної гвардії, є значно більшим, а себто 760 тис. грн. Оскільки представників від Народної гвардії з невідомих причин на комісію не запросили, депутатам залишалося хіба що фантазувати, на що мали би піти гроші обласного бюджету і які завдання і функції виконуватиме комунальне підприємство “Народна гвардія Львівщини”.

Ганні Костюк все ж таки вдалося з’ясувати, що 760 тисяч народних грошей планується витратити на функціонування десяти чиновників зі штату Народної гвардії. А саме: зарплата усім по 5 тисяч на місяць, на 100 тисяч — закупівля матчастини для організації штабу (комп’ютери, ксерокс, принтер, радіостанції, налагодження зв’язку оповіщення, навчальний матеріал — біноклі, компаси, прилади нічного бачення, муляжі стрілецької зброї тощо). Відрядження, пальне — 90 000 грн. Проведення навчань на полігоні та підготовка взводу швидкого реагування — 120 000 тис. грн.

Але це лише “квіточки”. Найцікавіше почнеться, якщо ту “комунальну гвардію” таки наберуть. Тут уже коштів не шкодуватимуть... За інформацією Ганни Костюк, усього планується створити 26 батальйонів — по 399 чоловік у кожному районі Львівщини, отже разом 10 тисяч 374 чоловіки. У більшості це будуть резервісти-добровольці.

Згідно з найскромнішими підрахунками, вартість їхнього утримання на рік обійдеться у 85 мільйонів 121 тисячу 200 грн. А саме:

Харчування: по 20 грн. на особу на день — 75 млн. 730 тис. 200 грн.

Комплект форми (камуфляж, білизна, взуття, бушлат чи куртка) по 500 грн. на особу — 5 млн. 187 тис. грн.

Холодна зброя, кийки тощо: по 300 грн. на особу — 3 млн. 112 тис. 200 грн. Витрати на зв’язок для кожного відділення: з розрахунку

50 грн. на місяць для 26 батальйонів, у кожному з яких 50 відділень, на рік -

780 тис. грн. Інші витрати на батальйон: по тисячі грн. на місяць, на рік — 312 тис. грн. Проживання — у казармах військових частин або у приватному безкоштовному житлі. Усього на рік: 85 млн. 121 тис. 200 грн.

Схожі новини