Передплата 2024 «Добра кухня»

У союзі з Європою буде легше поставити на місце Путіна

Асоціація України з ЄС, якої так боялися у Кремлі, стала доконаним фактом

Четвертий день Україна живе у статусі асоційованого члена Європейського Союзу. Відповідну угоду (точніше, її політичну частину) глава українського уряду Арсеній Яценюк разом з лідерами 28 країн-членів ЄС підписали 21 березня у Брюсселі. Економічний блок 900-сторінкового документа, парафованого ще на початку минулого року, розраховують ухвалити протягом кількох наступних місяців, не виключено — відразу після президентських виборів. Він передбачає зокрема утворення зони вільної торгівлі між ЄС і Україною. Європейські лідери запевнили, що і цей важливий розділ Угоди неодмінно підпишуть.

Як відомо, Угоду планували ухвалити ще 29 листопада 2013 року у Вільнюсі, але за тиждень до цієї події тодішній уряд Миколи Азарова, а разом з ним і тодішній президент Віктор Янукович несподівано «взяли паузу» в євроінтеграції. Це викликало протести в Україні, які вилилися в Євромайдан. Перспективу асоційованого членства відтермінували на невизначений час (дехто казав — поховали назавжди). Перемога Єврореволюції і раптова російська агресія прискорили братання України з Європою. За іронією долі, підписання Угоди відбулося у той же день, коли в Москві президент Путін підписав ратифікований обома палатами російського парламенту закон про прийняття окупованих Криму і Севастополя до складу Російської Федерації…

Для любителів «політичної бухгалтерії» зазначимо, що в офісі ЄС у Брюсселі було підписано розділи Угоди про асоціацію, які складаються з: Преамбули, Статті 1, Заголовків І (Загальні принципи), ІІ (Політичний діалог і реформи, політична асоціація, співпраця і зближення у зовнішній та безпековій політиках) та VII (Інституційні, загальні та заключні положення).

Високі єврочиновники заявили, що підписання Угоди про асоціацію є виявом рішучої підтримки України з боку євро-спільноти у надзвичайно важкий для нас час. Щоб не бути голослівним у своїй солідарності, незабаром ЄС тимчасово скасує митні збори на український експорт до Євросоюзу. Це повинно б дати кисню вітчизняній економіці, яка задихається після правління Януковича.

Як висловився Арсеній Яценюк, підписання політичної частини Угоди про асоціацію з ЄС є «першим кроком до набуття Україною членства в Європейському Союзі у майбутньому». Водночас представник України при ЄС Костянтин Єлісеєв вважає, що підписання політичної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом — запорука територіальної цілісності нашої країни.

Коментарі для «ВЗ»

Віктор ШЕМЧУК, колишній представник президента України в Автономній Республіці Крим

Угода України з ЄС — це те, про що мріяли мільйони українців, що вивело їх на Майдан і за що гинули українці. А ще — те, чого найбільше боїться імперська Росія. Угода не може захистити нас від Путіна, але вона є свідченнями одностайності європейської спільноти у підтримці України в її інтеграційних процесах. Вона підтверджує гарантії цілісності України та встановлює нові стандарти суспільного розвитку. Окрім цього, Угода передбачає активну співпрацю європейських країн з Україною в протидії агресії, боротьбі з тероризмом та корупцією. Україна зможе розраховувати на подальшу інтеграцію до європейського співтовариства шляхом скасування візового режиму та підписання економічної частини Угоди про асоціа­цію в найближчому майбутньому і матиме добрі перспективи членства в ЄС. Але перебільшувати її роль у безпековому плані не слід. Це, радше, моральна підтримка українському народові, аніж практична. Сьогодні ми більше покладаємо надії на реальні політичні і економічні санкції світу, надання Україні прямої військової, технічної та фінансової допомоги. Це саме те, що реально може вплинути на Путіна та зупинити війну і окупацію України.

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Підписана Угода про асоціацію — це знак того, що ЄС будує з Україною серйозні відносини. Тому агресія проти України буде сприйматися Євросоюзом так само серйозно. Це матиме відчутний вплив на Кремль, адже у Росії половина всього торговельного обороту, більша частина інвестицій, банківських зв’язків — відбувається саме з ЄС. Через ці зв’язки економічні санкції ЄС проти Росії можуть бути сильнішими, ніж санкції США.

Чим ще для нас важлива Угода про асоціацію. Коли в Україні може розпочатися відновлення корупційних практик (тьху-тьху!), зовнішній контроль ЄС для недопущення цих процесів буде дуже корисним.

У червні цілком можливе підписання економічної частини Угоди про асоціацію. А це створить сприятливі умови для розвитку значної частини нашої економіки — аграрного сектору, металургії, хімічної промисловості. Це означатиме зниження цін на експортні товари, а також можливість виходу на європейські ринки не лише олігархів, а й дрібного та середнього бізнесу. Зауважу: у січні цього року 17% нашого експорту йшло до Росії, а до країн ЄС — близько третини всього експорту.

На початку цього тижня у Гаазі відбудеться саміт «великої сімки». Думаю, найбільш впливові держави світу продемонструють на ньому серйозну підтримку України.

Схожі новини