Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чотовий «Самооборони Майдану»: «Готуємося до партизанської війни»

Чотовий (аналог “взводного”) Євген Шульга – успішний програміст зі Львова

Він став спершу десятником, потім чотовим 2-ої сотні «Самооборони», був комендантом намету на вулиці Грушевського у Києві. 18 лютого отримав від «Беркута» перелом пальців і травму голови, а зараз на базі бійців своєї сотні та волонтерів Майдану став одним із лідерів громадської організації «Нова ера», на основі якої створено підрозділ охорони правопорядку Києва «Муніципальна варта».

- Після втечі Януковича з України зник візуальний ворог, але країна залишилася такою ж, як і за Януковича — дуже багато роботи з очищення влади від корупціонерів, — каже Євген. — Нова влада не здатна справитися з таким обсягом роботи, бо, крім внутрішніх проблем, маємо зовнішнього агресора. Необхідних реформ ще не проведено. Наша організація і «Муніципальна варта» зараз займаються виявленням і документуванням злочинів. Надаємо адміністративно-правову підтримку, боремося з розповсюдженням наркотиків, насиллям, рейдерством. Протягом дня приймаємо до 50 звернень від жителів Києва та області.

Об’єднуємо осіб з Майдану, які поділяють наші погляди і зберегли тверезе мислення. Хочемо допомагати новій владі провести реформи. Працюємо з усіма, хто поділяє наші цінності прозорості та чесності. Водночас викриваємо тих, хто прикривається іменем «Самооборони» і “Правого сектору” (ПС), але насправді прагне наживи. Мета нашої організації — збір та фіксування даних про протиправні дії, боротьба з бандитами і наведення порядку. Маємо докази, аби почати вісім кримінальних справ.

Пропонуємо міліції свою допомогу. Готові частково взяти на себе функції силових структур, якщо вони погодяться. Зараз відбуваються рейдерські захоплення власності колишньої «Сім’ї», зокрема Олександра Януковича, інших відомих облич колишньої влади, які втекли. Допомагаємо міліції, аби їхнє майно стало власністю держави, а не потрапляло бандитським методом із одних нечесних рук до інших.

Силове крило на базі нашої організації проходить підготовку на полігоні для можливої протидії російському агресору. Думаю, з інструкторами, які тренують наших хлопців, десь за два тижні зможемо вести повноцінну партизанську війну, — якщо російські війська увійдуть в Східну чи Південну Україну. Зможемо вести диверсійну діяльність. Нас вчать офіцери української армії, військові експерти і майстри єдиноборств.

— Розкажіть про конкретні випадки вашої роботи.

— Недавно приїжджали власники однієї АЗС, на яку «наїхали» бандити під виглядом «Самооборони». Наше втручання вберегло їм бізнес. Охороняючи об’єкти “Межигір’я”, запобігли незаконному вивозу майна і мародерству, зокрема від людей, які виступали від імені «Самооборони». Охороняли Сухолуччя, де теж виявили і запобігли розкраданню майна. Провели операцію з ліквідації кількох наркопритонів у Києві. А минулого тижня в аеропорту «Жуляни» наші хлопці запобігли вивозу старовинних ікон…

— Як збираєтеся контролювати нову владу?

— Це можна робити через громадські слухання в комітетах, запити… Маємо велику кількість інструментів. Їх за Януковича звели до профанації. Із новою владою ми на рівні простягнутої руки. Не закриваємо очей на зловживання теперішньої влади — фіксуємо їх.

Схожі новини