Передплата 2024 «Добрий господар»

Януковича запросили на Майдан – «почути кожного»…

Лідери опозиції закликали українців у кожному місті і районі створювати загони самооборони

Рецепт перемоги повсталого народу над нинішнім режимом — стійкість Майдану і кожного українця, який його підтримує. Про це на кількасоттисячному, десятому за чергою, недільному вічі у Києві сказав громадський діяч Юрій Луценко. За його словами, плани-вимоги Майдану до влади залишаються незмінними: повернення до Конституції 2004 року, утворення технічного або повністю опозиційного уряду, який забезпечить економічну і фінансову стабільність у країні, чесні вибори. На переконання Луценка, переговори з президентом Януковичем мають бути лише про одне — час і спосіб його відставки.

Одним із важливих завдань українських демократів, сказав «помаранчевий термінатор», є організація Східного майдану, який похитнув би позиції Януковича у його «базових» регіонах. «Там наші брати!» — сказав Луценко. І додав, що гаслом усіх українських майданів мають бути три позиції: «Досить красти!», «Досить принижувати!», «Досить розділяти на «москалів» і «бандерівців»!».

В умовах відносної рівноваги у протистоянні влади і народу вирішальним чинником у переговорах, який схилить шальки терезів на користь Майдану, може стати нарощування загонів самооборони. «Чоловіки! Обнімайте жінок, цілуйте дітей — і записуйтеся у загони самооборони!» — закликав екс-міністр внутрішніх справ.

Цю думку розвинув лідер «УДАРу» Віталій Кличко, який вважає, що загони самооборони мають функціонувати у кожному місті і районі. Політик-спортсмен закликав українців вивісити на своїх будинках державні прапори — як свідчення підтримки європейської України. А ще — наступного четверга, 13 лютого, на годину вийти з цими прапорами на вулиці. Ця акція мала би бути прелюдією до всеукраїнського страйку. Крім того, Віталій Кличко у відповідь на пропозицію Віктора Януковича зійтися з ним на теледебатах запросив президента наступної неділі прийти на Майдан і почути його учасників — обіцяв же він перед виборами «почути кожного»…

Арсеній Яценюк поінформував про катастрофічне економічне становище країни, про те, що внаслідок правління Януковича вона перебуває на грані банкрутства. За словами Яценюка, у випадку подальшого перебування при владі цієї команди золотовалютних резервів вистачить, у кращому випадку, на два місяці. Голова фракції «Батьківщина» повідомив, що Захід зголосився надати Україні пакет політичної і економічної допомоги — але лише у тому випадку, якщо вона матиме новий, реформаторський уряд з мандатом довіри від Майдану.

Революція гідності переможе лише тоді, якщо відбудеться внутрішня революція у кожному українцеві. Про це зі сцени Майдану сказав лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок. І навів приклад, коли один підприємець після участі в Єврореволюції почав посилати під три чорти працівників фіскальних органів, які приходили до нього поживитися. Тягнибок також заявив, що «наступаючи на горло власній пісні», його політична сила в ім’я руйнування диктаторського режиму погодилася на повернення до конституційних змін 2004 року.

На недільний Майдан прийшли і виступили багато його активістів, які потерпіли за свою громадянську позицію, заплатили за неї своїм здоров’ям. Зокрема Ігор Луценко, якого викрали і жорстоко побили невідомі. Він сказав, що нинішня влада живе в ілюзіях. На думку цієї влади, люди приходять на Майдан, бо їм за це платять. «Я зрозумів, у чому суть нашого повстання, — заявив Луценко. — Ми — Врадіївка, яка повстала проти кримінального угруповання «Люкс», де був Янукович, Ахметов та інші».

Тетяна Чорновол, яка одужала після жорстокого побиття, окрім іншого, закликала людей не купуватися на брудні інформаційні технології влади, мета яких — розсварити Майдан. А також не піднімати у розмовах між собою питань, які можуть роз’єднати його учасників. Сказала, що найбільше влада боїться масовості протестних виступів. Найбільшим ворогом Майдану активістка назвала байдужість. І попередила тих, хто відсиджується у себе в хаті, спостерігаючи за подіями в Києві через телевізор: після нас репресивна машина візьметься за вас…

Учора з литовського Вільнюса майданівці почули голос іншої мішені режиму — Дмитра Булатова. Телефоном його з’єднала з головною площею України співачка Руслана. Булатов сказав, що навіть коли перебував у полоні викрадачів, відчував підтримку Майдану. І пообіцяв: як тільки поправить своє здоров’я, продовжить боротьбу.

Сама Руслана оприлюднила тексти багаточисельних погроз, які надходять їй на телефон. Одна з них — «Краще сховайся в Америці, бо пристрелимо з автомата». Активістці обіцяли зробити те саме, що з Булатовим… За словами переможниці «Євробачення»-2004, біля її дому постійно вештаються «тітушки», за її машиною слідкує і провокує міліція. Співачка впевнена, що ці дії — результат її поїздок в Європу, де вона закликала тамтешні уряди вжити санкцій до української влади. На думку Руслани, персональні санкції — єдиний спосіб зупинити антинародні дії режиму.

Про відчутно зрослу міжнародну підтримку України говорив Петро Порошенко. Він вважає досягненням Майдану те, що Європа активніше підтримує нашу державу, обіцяє нам перспективу членства в ЄС. На думку нардепа, подарунком свободолюбному українському народу має бути і безвізовий режим. Порошенко запевнив, що лідери Майдану не залишать у біді жодного репресованого співвітчизника. Сказав, що активістам Майдану вдалося витягнути з в’язниць 392 побратимів. Поборються за 49 інших, які ще перебувають у в’язницях, а також за 36 тих, яких вважають зниклими безвісти.

Окреме звернення Порошенко адресував українцям на Сході. «Цей Майдан стоїть і за вас! — сказав він. — Ми боремося з тим, через що потерпаєте і ви!».

Схожі новини