Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Свавілля у виборчих комісіях

Спочатку зробили провладними окружні, тепер взялися за дільничні/

Зроблено ще один крок до тотального контролю влади за виборчим процесом. ЦВК (нагадаємо, більшість у ній мають посланці парламентської більшості) поламала свої ж, встановлені чотири місяці тому, правила визначення складу дільничних виборчих комісій — і запровадила новий порядок, який вигідний політичній силі, яка нині «біля керма».

Згідно із постановою Центрвиборчкому від 17 травня, окружні виборчі комісії (ОВК) мали визначати склад кожної дільничної виборчої комісії (ДВК) шляхом окремого жеребкування. Тепер же таких жеребкувань в ОВК (вони мають завершитися до 21 вересня) буде одне на всіх. Його результати екстраполюють на всі ДВК округу.

Так само віроломно ЦВК вчинила, коли визначала перелік партій, які формуватимуть окружні виборчі комісії. Закон передбачав, що жеребкування мало бути у кожному із 225 округів, однак ЦВК зробила одне жеребкування на всіх. Як наслідок, до складу ОВК не потрапили представники «Свободи», «УДАРу».

Натомість туди увійшли посланці від партій-«невидимок» на кшталт «Союзу анархістів», «Руського блоку», «Єдиної родини», «Руської єдності», яких вважають сателітами Партії регіонів.

Після цього розподілу сталося те, що й підозрювали експерти: представники технічних партій почали масово відмовлятися від роботи у комісіях.

Вакантні місця почали спішно заповнювати людьми, які пропонувало керівництво районів, тобто представниками Партії регіонів, особами, які «у дошку вірні» місцевому, а значить, центральному керівництву. Подекуди така заміна сягнула 90 відсотків. Голова ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк навів таку статистику: Всеукраїнська партія «Братство» зробила 226 замін, партія «Руський блок» — 226, партія «Руська єдність» — 221, «Союз анархістів України» — 219, політична партія «Русь єдина» — 230, партія «Єдина родина» — 211.

Іншими словами, на окружні виборчі комісії наклала лапу партія влади. Є великий ризик, що за таким же сценарієм будуть сформовані і дільничні виборчі комісії. Відтак говорити про об’єктивність роботи буде складно. «Це означає закінчення розмов про чесні вибори!» — спересердя випалив колишній член ЦВК, а нині представник ВО «Батьківщина» у цьому органі Руслан Князевич.

Жорстку оцінку дав цій ухвалі Центрвиборчкому і керівник виборчого штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Олександр Турчинов.

— Влада не зможе виграти ні з допомогою своїх фальшивих рейтингів, ні з допомогою інших технологій. Саме тому фальсифікація виборів залишається для неї єдиним механізмом втриматися у своїх кабінетах, — сказав він, зазначивши що близько 40 фальшивих партій зараз будуть формувати 90% дільничних комісій.

За словами Турчинова, цього тижня буде спроба внести до порядку денного сесії парламенту раніше вилучені зміни до закону про вибори, за якими скасовується статус виборчих бюлетенів як бланків суворої звітності. А це означатиме, що бюлетенів можна буде друкувати скільки завгодно, де завгодно і безперешкодно знищувати їх.

На думку політолога Віктора Небоженка, рішення ЦВК провести тільки один жереб з формування виборчих комісій свідчить про удосконалення механізму фальсифікації результатів виборів. «Це старовинний спосіб, йому вже багато років, — сказав Небоженко. — Ще у тридцяті роки в Німеччині та Італії, за фашистських режимів, застосовували ці методи, щоб отримати потрібні результати голосування. Так що це не дивно. Якщо Африка займається не чорним піаром, а звертається до вуду, то у нас не до виборців звертаються, а до такого порядку формування комісій… Партія регіонів отримує фору за рахунок своїх керованих членів виборчкомів».

Схожі новини