Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Найнеочікуваніший чемпіон в історії УПЛ

Згадаємо сенсаційний тріумф Таврії у першому розіграші Чемпіонату України

За кілька турів до кінця першої половини сезону УПЛ-2023/2024 турнірна таблиця української першості викладає дуже незвично. Так, наприклад, чинний чемпіон Шахтар йде на четвертому місці, а його одвічний суперник — Динамо взагалі посідає шосту позицію. Натомість у першій трійці розташувалися Дніпро-1, Кривбас та Полісся. Кожна із цих команд показує якісний футбол цього року, тому цілком може замахнутися на титул УПЛ у цьому сезоні. Особливо тут виділяються «дніпряни», які вже минулого року склали серйозну конкуренцію (посіли друге місце) Шахтарю, тому окрім класного рівня гри, вони мають ще й цінний досвід чемпіонських перегонів.

Саме такий несподіваний список лідерів УПЛ і надихнув нас згадати про найбільш сенсаційного переможця в історії Чемпіонатів України. Мова, само собою, йде про Таврію.

21 червня 1992 року у «золотому» матчі за чемпіонське звання сімферопольська Таврія подолала опір грізного київського Динамо і стала першим чемпіоном незалежної України.

Таврія: Колесов, С. Шевченко, Турчиненко, Головко, Вишняускас, Воронезький, Опарин (Михайлус, 77; Єсін, 87), Алібаєв, Гетиков, Гладишев, Новиков.

Динамо: Мартінкенас, Лужний, Безсмертний (Матвеєв, 55), Алексаненков, Шматоваленко, Ковалець, Ю. Мороз, Заєць, Саленко, Беца, Шаран (Грицина, 75).

Гол: С. Шевченко (75).

Попередження: Вишняускас (64).

Сама гра відбулася у Львові, на заповненому вщент (36 000 глядачів) стадіоні. Проте футбол у той день вийшов не надто видовищним. Кияни показали один зі своїх гірших матчів у тому сезонні, а кримчани (явні аутсайдери матчу) терпляче чекали на свій шанс, і зрештою доля їх винагородила: на 75-й хвилині капітан «таврійців» Сергій Шевченко забив єдиний та переможний гол у тому матчі.

Той тріумф назавжди закріпив Таврію на почесному місці в історії українського футболу. У Криму пізніше почали випускати шарфики з гордовитим написом «Перший чемпіон» та з назвою «Таврія» українською мовою. Через деякий час фан-сектор Таврії в Сімферополі розжився пафосним (у хорошому значенні цього слова) банером «Перші чемпіони».

Завдяки цій перемозі сімферопольський клуб став першою командою, яка після здобуття нашою країною незалежності представляла УПЛ у Кубку чемпіонів. Щоправда, там Таврія вилетіла від швейцарського Сьона.

Окрім цього, тріумфальним для «таврійців» ставав ще й розіграш Кубка України-2009/10, де вони подолали Донецький Металург, доєднавшись до списку команд, які вигравали Кубок та Чемпіонат України.

28 березня 2022 року клуб, на жаль, оголосив про розпуск команди у зв’язку з вторгненням Росії в Україну та окупацією Мар’янівки, де останніми роками базувалася команда.

Схожі новини