Передплата 2024 ВЗ

Паралімпійців із рф допустили до Ігор-2024

Невже таке ж рішення приймуть невдовзі й щодо російських олімпійців?

«За поверненням росіян на олімпійські змагання стоять великі гроші»... Невже атлети з рф виступатимуть у Парижі-2024? Фото eurosport.com
«За поверненням росіян на олімпійські змагання стоять великі гроші»... Невже атлети з рф виступатимуть у Парижі-2024? Фото eurosport.com

Спортсмени з рф зможуть брати участь у літній Паралімпіаді 2024 року в Парижі - під своїм прапором або як «нейтральні» атлети. Таке рішення було прийнято минулого тижня на засіданні Генеральної асамблеї Міжнародного паралімпійського комітету (МПК) у Бахрейні.

За рішення про допуск росіян до участі у Паралімпіаді (стартує у Па­рижі 28 серпня наступного року) проголосували 74 члени МПК, проти — 65, а 13 представників національних па­ралімпійських комітетів утрималися. Як повідомив МПК, «пропозицію щодо повного призупинення діяльності Націо­нального паралімпійського комітету рф — через порушення статутних членських зобов’язань — було відхилено».

Нагадаємо, у березні 2023 року ви­конком Міжнародного олімпійського ко­мітету (МОК) рекомендував спортивним федераціям дозволити спортсменам із рф і білорусі брати участь у міжнародних змаганнях, зокрема в Олімпіаді й Пара­лімпіаді у Парижі - як «нейтральних» ат­летів (тобто без російського прапора). Цю рекомендацію МОК жорстко крити­кували у світі, зокрема в Україні й держа­вах Заходу.

А тепер МПК, президентом якого є бразилець Ендрю Парсонс, просунувся на промосковському напрямку ще далі, ніж МОК. І це при тому, що паралімпійцям із рф наразі повністю заборонено брати участь у будь-яких міжнародних змаган­нях…

Своє скандальне рішення МПК при­йняв за два тижні до сесії МОК у Мумбаї (Індія), на якій, зокрема, йтиметься і про можливу участь атлетів із рф і білорусі в Олімпіаді-2024.

Як розповів президент Польського олімпійського комітету (ПОК) Радослав Пєсєвіч, про ймовірну присутність росі­ян і білорусів на Олімпіаді в Парижі гово­рили на Європейському конгресі спорту й туризму, що відбувся нещодавно у За­копаному (Польща).

«Найбільшу роль відіграє тут Олімпій­ський комітет Франції, — розповів Радос­лав Пєсєвіч польським ЗМІ. — Якщо вирі­шить не пускати російських спортсменів до Франції, то питання буде закрито. Саме так зробив уряд Польщі з нагоди Європейських ігор у Кракові. Як на мене, так само це має бути зроблено у Франції. Мусимо тиснути на них у цьому питанні. Я не можу собі уявити російських спортс­менів на паризьких аренах».

За словами президента ПОК, най­ближчим часом він зустрінеться з прези­дентом МОК і спробує його переконати. «З приводу участі росіян і білорусів гово­рю зі своїми колегами в деяких країнах, але рішення приймає президент МОК То­мас Бах, — розповів пан Пєсєвіч. — У мене зустріч з ним 6 жовтня, і я сподіваюся, що він почує мої аргументи».

Утім, ці сподівання, схоже, не над­то сильні. На думку президента ПОК, на МОК покладатися не можна. Як розповів Радослав Пєсєвіч, німець Томас Бах під­тримує заявку Індії на проведення літньої Олімпіади 2036 року. А, як відомо, Індія на міжнародній арені проти росії висту­пати не наважується…

«За поверненням росіян на олімпійські змагання стоять великі гроші, — зазначив президент Польського олімпійського ко­мітету. — Якщо пан Бах підтримує канди­датуру Індії, то межу здорового глузду він давно перетнув. То яким буде рішен­ня пана Баха?.. Для нас не важливо, чи росіяни й білоруси виступають під сво­їм прапором, чи під нейтральним. Як зможемо перевірити, чи не підтримують вони режим путіна?».

А тим часом…

Федерація футболу Румунії (FRF) від­мовилася брати участь в офіційних і то­вариських матчах зі збірними рф. На­гадаємо, 26 вересня УЄФА вирішив повернути юніорські збірні росії до між­народних футбольних змагань. «Діти не повинні бути покарані за вчинки до­рослих», — йдеться у заяві УЄФА. Згід­но з його рішенням, юніори із рф мали би грати домашні матчі за межами росії (без прапора, гімну й форми в національ­них кольорах).

«Федерація футболу Румунії вважає, що вона повинна продемонструвати со­лідарність з духом санкцій, запроваджених європейськими й національними інституціями, і не буде організовувати жодного офіційного чи товариського матчу зі збірною росії», — повідомила FRF. Раніше грати з російськими юніорами відмовилися футбольні федерації Англії, Данії, Ірландії, Латвії, Литви, Норвегії, Польщі, Швеції і Фінляндії.

Схожі новини