Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Швейцарію мусимо перемагати

Інакше збірна України не матиме шансів у групі, де грають також збірні Німеччини й Іспанії

Слабких суперників не буває! У справедливості цієї футбольної істини національна збірна України зможе переконатися цієї осені, адже усі її суперники у Лізі націй УЄФА належать до найсильніших у Європі. Після успішних виступів у Дивізіоні В Ліги націй підопічні Андрія Шевченка піднялися до елітного Дивізіону А, де у Групі 4 поміряються силами зі збірними Німеччини, Іспанії і Швейцарії. Перший матч у Лізі націй «синьо-жовті» зіграють у четвер, 3 вересня, — на стадіоні «Арени Львів» проти швейцарців. А у неділю, 6 вересня, українці у гостях протистоятимуть іспанцям. Обидва матчі розпочнуться о 21.45.

На даль, через обмеження, спричи­нені пандемією коронавірусу, ці по­єдинки відбудуться без глядачів на трибунах. А як би хотілося, щоб ущерть заповнений львівський стадіон підтри­мав національну збірну! Одначе цього разу їй доведеться обійтися без «12-го гравця»…

Попри те, що збірна Швейцарії остан­нім часом виступає сильно, як на мене, саме у першому матчі проти альпійців підопічні Шевченка матимуть найбіль­ше шансів на перемогу. По-перше, швей­царців наші футболісти боятимуться все-таки менше, ніж іспанців. По-друге, склад підопічних Владіміра Петковіча зараз не­оптимальний, зокрема травмовані Шакірі й Мехмеді (колишній гравець київського «Динамо»). А по-третє, за словами Пет­ковіча, його підопічні мали у різних націо­нальних чемпіонатах різну ігрову практи­ку. Хтось уже провів перші офіційні матчі, хтось зіграв у контрольному, а дехто лише приступив після короткої відпустки до бі­гової роботи… Утім, наш «італієць» Мали­новський та «англійці» Зінченко і Ярмо­ленко також лише готуються до перших поєдинків у своїх чемпіонатах.

Мабуть, Шевченко тому й викликав на збір перед Швейцарією та Іспанією так багато футболістів, що хотів подивити­ся, хто в якій формі. І вже отримавши по­трібну інформацію, формуватиме і скла­ди на ці поєдинки, і тактичні варіанти… Чи не найбільше проблем «синьо-жовті» можуть мати у захисті. Динамівські обо­ронці Бурда, Попов, Шабанов і Миколен­ко через травми зіграти за збірну не змо­жуть. А захисники «Шахтаря» Кривцов і Матвієнко в останніх матчах, важливих для «гірників», проти «Інтера» й «Дина­мо», демонстрували дуже неякісну гру… Можливо, виручать наші бельгійці, Со­боль і Пластун із «Гента»?

Як і завжди, найсильнішою ланкою «синьо-жовтих» є півзахист. Вибір у цій лінії у Шевченка широкий. Якщо ще не повністю готові Малиновський і Зінчен­ко, можуть зіграти Шапаренко й Циган­ков (особливо проти Швейцарії, на Іспа­нію краще випускати більш досвідчених бійців). Зате у нападі Шева матиме го­ловний біль. Мораес у збірній себе ще не «знайшов». Яремчук, здається, ще не у формі (довго відновлювався після трав­ми), а Супряга ще надто молодий і «зеле­ний»… Утім, Шева уже доводив, що здат­ний дивувати. Може, і цього разу щось придумає?

Нагадаємо, зі збірною Швейцарії українці раніше зустрічалися двічі. У пер­шому матчі, в 1/8 Мундіалю-2006 у Ні­меччині, в основний і додатковий час була нічия — 0:0. А у серії післяматчевих пенальті, героєм якої став голкіпер Олек­сандр Шовковський (не пропустив жод­ного удару з 11-метрової позначки!), ко­манда Олега Блохіна перемогла — 3:0. Капітаном тієї збірної України був її ни­нішній наставник Андрій Шевченко.

Другий матч українців і швейцарців, 2010 року, завершився внічию — 2:2. У складі «синьо-жовтих» забили Андрій Яр­моленко і Євген Коноплянка.

Схожі новини