Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коронавірус «заразив» навіть Олімпіаду

Літні Ігри-2020 у Токіо перенесли на 2021 рік

Іще кілька днів тому прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе наголошував: попри пандемію коронавірусу, літня Олімпіада-2020 у Токіо відбудеться у «повному обсязі». Згодом Абе все-таки припустив можливість перенесення Ігор. А буквально на другий день стало відомо: старт Олімпіади-2020 (мала розпочатися у липні) відкладено на один рік, до літа 2021 року. Про це домовилися японський уряд і Міжнародний олімпійський комітет (МОК)

«Ми попросили президен­та МОК Томаса Баха розгляну­ти питання про відтермінування Олімпіади приблизно на один рік, — розповів глава уряду Японії. — Хочемо дати спортсменам мож­ливість виступати у найкращих умовах, і зробити наші Ігри без­печними для глядачів». За слова­ми Баха, «спорт — не найважливі­ше за даних обставин, набагато важливіше — зберегти здоров’я людей». Абе й Бах вирішили, що у той час, коли людство бореться з пандемією коронавірусу, своє­рідним світлом у кінці тунелю має стати Олімпійський вогонь. Тому протягом усього часу, що зали­шається до початку Олімпіади в Токіо, цей вогонь залишатиметь­ся в Японії. Причому Ігри, попри перенесення на 2021 рік, збере­жуть свої назви — Олімпіада-2020 і Паралімпіада-2020. Уперше в іс­торії Олімпіада пройде непарно­го року, 2021-го. Загалом, рані­ше сучасні літні Олімпійські ігри, проведення яких відновили 1896 року, скасовували лише три рази — у 1916, 1940 й 1944 роках. Тоб­то завжди це було через світові війни, Першу й Другу. Епідемії ж раніше Олімпіадам не перешко­джали…

Через перенесення Олімпі­ади-2020 Японія, за підрахун­ками експертів, втратить цьо­го року близько 1,4% свого ВВП. За оцінками організато­рів, пише dt.ua, загальна вар­тість Ігор у Токіо на кінець 2019 року становила 12,6 мільярда доларів (без урахування парт­нерських угод МОК, спонсор­ських угод і коштів приватного бізнесу). Організатори Ігор пе­редбачали, що безпосередньо на Олімпіаду приїдуть не мен­ше 600 тисяч закордонних гос­тей, і що Японію 2020 року відві­дають 90 мільйонів туристів, які витратять там багато грошей. Але цього року не судилося.

Схожі новини