Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Шкода, що Томас Мюллер одружений...»

Аби взяти автограф у футболістів «Баварії», дівчата чекали під готелем годинами

Футбольний сезон на стадіоні “Арена Львів” відкрив матч 1/8 фіналу Ліги чемпіонів між донецьким “Шахтарем” та мюнхенською “Баварією”. Прихильники “Баварії” приїхали до нас з усіх куточків Європи та України. У передматчеві морозні дні вболівальники з Німеччини годинами “тусувалися” у пивних барах. У центрі гамір закордонних фанатів не вщухав до ранку...

Мюнхенська “Баварія” мешкала у готелі “Леополіс”, де 2012 року гостювала “футбольна сім’я” УЄФА. В період прийому німецької команди охорона готелю працювала в посиленому режимі. По повній програмі викладався персонал готелю, який зустрічав VIP-гостей, проводжав червоною доріжкою, забирав з машини валізи, сумки... Як ми з’ясували, меню футболістів було “спортивне”. Страви, де переважали білки, готував шеф-кухар, який приїхав разом з командою. Штатні кухарі готелю “Леополіс” йому допомагали — як асистенти. Працівники готелю неохоче розповідали про меню футболістів, боялися порушити корпоративну етику... Але запевнили, що жоден з футболістів “Баварії” не висував ексклюзивних кулінарних “захцянок”.

...До готелю “Леополіс” футболісти “Баварії” приїхали з майже годинним запізненням. Затрималися в аеропорту, де роздавали автографи. Біля готелю чекала армія фанатів (понад сто осіб). Люди приходили за дві години до анонсованого приїзду, дехто з плакатами, намальованими портретами улюблених футболістів і навіть... віршами. Такого теплого прийому футбольних команд у Львові не було з часів Євро-2012. Тоді дівчата зітхали за португальським футболістом, володарем “Золотого м’яча” Криштіану Роналду. Тепер фанатки бігали за автографом зіркового футболіста “Баварії” Маріо Гьотце, який забив переможний гол у фіналі Мундіалю-2014. Також підкараулювали воротаря Мануеля Нойєра, нападників — Томаса Мюллера, Роберта Левандовського. Дівчата йшли на хитрощі: намагалися прорватися крізь коридор охоронців до головного входу в готель, щоб було зручніше взяти автограф у футболіста, показати йому плакат.

17-річна львів’янка Регіна розповіла, що вболіває за “Баварію” давно, бо там багато зіркових гравців. Але від хвилювання дівчина не могла пригадати жодного футболіста, в неї аж трусилися руки. “Крім “Баварії”, вболіваю також за “Реал Мадрид”, — каже вона. — Якщо до нас приїхала “Баварія”, то футбольне життя Львова має шанс на розвиток, оскільки це команда світового рівня”. Підходжу до групи хлопців та дівчат, які тримають плакати на підтримку Нойєра та Мюллера. 22-річна Марія із захопленням показує власноруч намальований портрет Томаса Мюллера. “Вболіваю за нього з 19 років, — каже дівчина. — Так шкода, що Томас одружений (його дружина — модель Ліза. — Авт.). Хоча, кажуть, жінка — не стіна, посунеться... Нарешті Ліга чемпіонів приїхала до Львова. Це великий престиж для міста”. До розмови приєднується 18-річний фанат Андрій з Київської області. “Приїхав за сотні кілометрів, щоб побачити свого кумира Нойєра, — веде розмову Андрій. — Одна з моїх найбільших мрій — взяти в нього автограф”. Хлопець показує плакат з написом німецькою мовою “Мрію зустрітися з вами. Будь ласка, дайте автограф”. Його подруга Оксана додає “Ну будь ласочка...”.

Серед натовпу знайшла фанатів з Німеччини, які спілкуються ламаною російською. Пенсіонер Ганс Павел каже, що був у Львові сорок разів, йому подобається наше місто. “Львов — фантастік. Дуже гарно”, — емоційно вигукує німець. Запитую, чи не боявся їхати в країну, де йде війна. “Не боявся, бо матч проходить далеко від воєнних дій. Якщо поїхала «Баварія», тисячі вболівальників, чого мені боятися? УЄФА дозволила проводити матч в Україні. Значить, з безпекою у Львові все гаразд”.

29-річний вболівальник Гурам приїхав з друзями на матч до Львова з Тбілісі. Троє грузинських фанів обмотані шарфами з символікою “Баварії”. За німецьку команду вболівають давно. “До Львова приїхав вперше, — наголошує Гурам. — Найбільше мені тут сподобалися красиві жінки”. Каже, відвідав у Львові кілька кафе, пивбарів, спробував страви української кухні. Грузини розповіли, що квиток на матч придбали в Інтернеті за сто євро, за авіаквиток в обидва боки витратили 300 євро.

У пивбарах у центрі Львова було ніде яблуку впасти. Дехто з німців побував тут ще під час Євро-2012. Казали, їм подобається львівський євростадіон, аеропорт. Але мають зауваження до водіїв таксі, які обдирають туристів. З аеропорту до центру таксист взяв із закордонного пасажира 50 євро...

У день футбольного поєдинку представники “Баварії” та німецькі вболівальники відвідали опікове відділення восьмої клінічної лікарні, надали фінансову допомогу (суму не розголошували). Візит команди до лікарні відбувся в рамках соціальної акції німецького хірурга Клауса Екснера, який проведе безкоштовні операції для дітей і дорослих. Для огляду підготували двадцять пацієнтів: діти з вродженими та набутими вадами і дорослі після перенесених травм. Середня ціна операції — три тисячі євро. В цю суму входить перебування в лікарні, додаткові медичні послуги.

Схожі новини