Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чемпіонам буде по 25

На першості України з шахів перемогли Ганна Музичук і Юрій Кузубов

Чемпіонати України з шахів (83-й серед чоловіків та 74-й серед жінок), що закінчилися в суботу у Львові, принесли нові титули гросмейстерам Анні Музичук і Юрію Кузубову. У зимові місяці наступного року обом виповниться лише по 25 років. Та обоє добре відомі у шаховому світі, встигли назбирати чимало титулів у попередні роки у змаганнях різних вікових категорій.

Аня була чемпіонкою України ще 2003 року, нині очолює збірну команду України, тож її чергова перемога очікувалася. Львів’янка виграла чотири партії і стільки ж звела унічию, набрала у підсумку 6 очок і впевнено залишила чемпіонський титул в сім’ї Музичуків, — адже у попередні два роки його носила молодша сестра Марічка. Друге місце посіла досвідчена Наталія Жукова (Одеса), яка відстала тільки на півочка (5,5), здобувши срібну медаль в останній партії останнього туру перемогою над Ольгою Калініною.

Наступні два місця посіли 16-річна Юлія Осьмак (Київ) та 22-річна Марічка Музичук — по 5 очок. Бронзовий успіх Юлі дозволить їй потрапити до складу кандидатів до збірної, яка потребує «свіжої крові». Наступні місця посіли: Інна Гапоненко (Херсон) — 4,5 очка, Ольга Калініна — 4,0, Євгенія Долуханова (Харків) — 3,0, Віра Тарлєва (Харків) і Марія Танцюра (Крим) — по 1,5 очка.

Якщо у жіночому турнірі особливих несподіванок не трапилося, то чоловіки «розгулялися по-справжньому», не дозволивши жодному з учасників пройти турнірний шлях без поразки. Перед останнім туром склалася така турнірна ситуація, що аж п’ятеро шахістів могли набрати однакову кількість очок. І довелося б головному судді Олегу Товчизі з Києва тоді рахувати додаткові показники, щоб визначити послідовність зайнятих місць...

Головною партією на фініші стала зустріч конкурентів на перше місце Юрія Кузубова і Руслана Пономарьова, які мали однакову кількість очок. Я, як шаховий статистик, передбачав перемогу саме молодого гросмейстера з Краматорська Кузубова, адже чотири місяці тому він впевнено виграв півфінал, що проходив у нашому місті. А попередні чемпіони, Антон Коробов (2012) і Юрій Криворучко (2013), теж, перш ніж виграти титул, перемагали у півфіналах. Ще свою магію мала й літера К... Так і сталося: Кузубов тонкими маневрами розхитав позицію Пономарьова і заслужено здобув таке важливе очко. Його зумів догнати Павло Ельянов (Харків) — в обох стало по

7,5 очка, але в особистій зустрічі Павло поступився чемпіонові і завоював срібну медаль. По 6,5 очка набрав ще один дует, Коробов і Пономарьов. “Бронза” дісталася Антону Коробову, а екс-чемпіон світу вперше опинився поза межами призового п’єдесталу.

Далі в турнірній таблиці чемпіон Європи 2013 року Олександр Мойсеєнко — 6,0, який несподівано програв єдину партію в останній день, і львівський гросмейстер Олександр Арещенко, який переміг в той день і наздогнав свого тезка. Василь Іванчук опинився за ними — 5,5 очка, а далі місця розподілилися так: О. Зубов — 5,5, Ю. Криворучко — 4,5, С. Богданович, О. Зубарєв і О. Ковчан — по 3,5.

Виступ львівських гросмейстерів не можна оцінити високою оцінкою, і на те, мабуть, були свої причини. Василь Іванчук не проявив притаманної йому наполегливості, в деяких партіях експериментував уже в дебюті. На жаль, найкращий шахіст України останнього 25-річчя дотепер не має титулу чем­піона України... Юрій Криворучко старався, але у зірковому складі повторити свій минулорічний успіх не зумів. Усміхався на закритті турніру лише Олександр Арещенко. Невдало розпочавши турнір, на фініші продемонстрував спурт (2,5 очка з трьох) і потрапив у верхню частину підсумкової турнірної таблиці.

Схожі новини