Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Берліні – український день

З трьома золотими нагородами повернулися з Німеччини львівські борчині

На Міжнародному турнірі з жіночої боротьби, присвяченому 25-й річниці повалення Берлінської стіни, серед 300 учасниць з 11 європейських країн моду диктували львів’янки. З німецької столиці наші борчині повернулися з трьома золотими нагородами. Незважаючи на те, що українська команда була презентована не у всіх вагових категоріях, перемоги львів’янок принесли українській збірній віртуальну «бронзу» неофіційного командного заліку. Вище за наших дівчат були лише команди Польщі та Швеції.

У найлегшій ваговій категорії (до 48 кг) усі свої сутички достроково завершила Людмила Балушка. Повернувшись у спорт після народження сина, бронзова призерка чемпіонату світу й чемпіонка Європи у півфіналі проти полячки Вероніки Сікори уже у першому періоді провела блискавичний кидок через плечі і зафіксувала туше. У фіналі «на прийом» до Балушки потрапила ще одна представниця численної команди Польщі — призерка молодіжного чемпіонату Європи Барбара Кноп. Та протриматися зуміла лише хвилину. Потужним кидком через спину підопічна Анд­рія Пістуна вмить обірвала усі сподівання амбітної Кноп на перемогу.

Вслід за Балушкою на самісіньку вершину подіуму поспішила зійти Ольга Нарепеха (до 58 кг). У півфіналі, чудово розігравши у партері усі свої козирі, учениця Пістуна і Юрія Копитка не дозволила господині килима Ніні Хеммер провести жодної результативної дії (10:0). А у «золотій» сутичці 26-річна львів’янка у своїй найкращій манері взяла гору над чешкою Лєнкою Мартінаковою (4:1). У цій же вазі Катерина Жидачевська не встояла перед натиском вище згаданих німкені (0:3) та чешки (2:3) і посіла п’яте місце.

Ще одне «золото» поклала до синьо-жовтої скарбнички Оксана Гергель (до 63 кг). 20-річна львів’янка лише перший рік бореться за титули й нагороди. Чинна чемпіонка України серед дорослих (до 60 кг) і віце-чемпіонка континенту серед молоді у півфіналі дала бій своїй трішки старшій опонентці Пауліні Грабовській із Польщі, серед здобутків якої є медалі молодіжного чемпіонату світу і дорослої континентальної першості. Піймавши її на свій улюблений прийом — кидок через стегно — підопічна Пістуна і Копитка притиснула суперницю лопатками до килима.

За тим самим сценарієм розвивалася і фінальна зустріч проти полячки Клаудії Клем: ще не вийшов час першого періоду, як суддя дав фінальний свисток, зафіксувавши туше на користь українки. «Оксана — прихильниця силової боротьби, вона відчуває кидки і готова кидати суперниць за першої-ліпшої нагоди, — розповів про одну з наймолодших своїх учениць Андрій Пістун. — Гергель — дівчинка з характером, яка вміє зібратися у найбільш критичний момент. Єдине, вона поки що не вірить, що може ось так вийти і покласти на туше дорослих та більш досвідчених опоненток. Хоча на чемпіонаті світу у Ташкенті їй мізеру на вистачило для перемоги над багаторазовою призеркою чемпіонатів світу і Європи болгаркою Тайбе Юсейн. Вона була цілком готова на дебютній планетарній першості боротися за нагороди».

На п’ятій позиції у вазі до 53 кг зупинилася Ольга Шнайдер. У сутичці, де на кону стояла «бронза», вихованка Юлії Стельмах довгий час була попереду швейцарської борчині Едін Роттенайхер (4:0), але, поспішаючи наблизити перемогу, потрапила на контрприйом і опинилася на килимі — туше.

Схожі новини