Передплата 2024 ВЗ

Китайська «бронза» Яни Шемякіної

Львівська фехтувальниця — призерка етапу Кубка світу

Другий етап Кубка світу для лідера української шпажної збірної Яни Шемякіної минув з китайським колоритом. На шляху до першої у новому сезоні нагороди, “бронзи”, львів’янці на доріжках Хучжоу довелося здолати опір відразу трьох господинь турніру.

Відпрацювавши практично у тренувальному режимі з росіянкою Олександрою Магдич (15:5), Яна Шемякіна з притаманною їй ретельністю почала камінчик за камінчиком розбирати добротні мури китайського захисту. Обеззброївши Гун Чжун Гоу (12:10), підо­пічна Андрія Орликовського й Андрія Лопатенка кинула виклик її молодшій сестрі Ін Мін Гоу (15:10). Та не встигла перевести подих, як на неї чекало ще одне китайське випробування — віце-чемпіонка світу-2011 і бронзова призерка лондонської Олімпіа­ди Ючжи Сунь. Та як, і два роки тому на олімпійському помості, Яні вдалося обіграти довгов’язу ліворуку й надзвичайно гостру опонентку (15:14).

У півфіналі блискавичні контратаки Шемякіної не змогли зупинити натиску лідера світового рейтингу Емеше Сас (13:15). Цього сезону Сас дозволила собі програти лише один двобій: у півфіналі першого кубкового етапу у Леньяно титулована угорка поступилась одній із найбільш затятих своїх суперниць — румунці Ані Марії Бранзі. Мрію про реванш Емеше плекала протягом двох тижнів. А у Хучжоу у поєдинку, де на кону стояло “золото”, реалізувала її у найкращій своїй манері (14:9).

На п’ятнадцятій позиції зупинилася переможниця минулого, італійського етапу Кубка світу, Анфіса Почкалова. Змагання львів’янка уже за звичкою розпочала з провалу — у “пульці” її вистачило лише на 68-й результат. Прийшовши до тями, бронзова призерка чемпіонату світу-2009 випробувала на міць нерви своєї давньої знайомої француженки Марі Флоренс Кандасамі (8:7) та австралійки Діани Шер (15:14). Але у наступному колі за подібних обставин останнє слово залишилося за Ман Вай Конг із Гонконгу (10:11).

У командному турнірі українки уже у першій зустрічі, 1/16 фіналу, змушені були скласти зброю перед господинями помосту (37:44). Далі команду Яни Шемякіної зупинили румунки (42:43), які у попередньому колі якимось дивом поступилися німкеням. А у зустрічах, де розігрували 13 місце, наші дівчата на один крок обійшли француженок (28:27) та швейцарок (41:40).

Лише одного уколу до місця на п’єдесталі пошани забракло Анатолію Герею. На етапі Кубка світу з фехтування на шпагах серед чоловіків, який приймав Таллінн, клинок ужгородця перекрив шлях у наступне коло німцеві Йоргу Філдеру (15:10), французу Алессандре Бадане (15:10) та угорцю Жомбору Баньяї (13:11). Але у чвертьфіналі досвід дворазового призера чемпіонатів світу швейцарця Фабіана Каутера взяв гору над молодістю і зухвалістю українця — 10:11.

Командний турнір наші хлопці розпочали з перемоги над збірною Польщі (39:24). А далі, поступившись французам (29:45) та росіянам (27:29), у поєдинку за сьоме місце Герей і К° перемогли угорців (45:41).

Схожі новини