Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українці у Цюріху – швидші, вищі та сильніші!

На чемпіонаті Європи з легкої атлетики наші спортсмени здобули сім медалей. А в неділю були ще дві «українські» естафети...

До неділі, заключного дня чемпіонату Європи з легкої атлетики, українські спортсмени підійшли із солідним медальним запасом. Ще до початку естафет 4х100 м і 4х400 м, де наші дівчата мали всі підстави бути попереду всієї Європи, сектори і доріжки швейцарського Цюріха принесли українцям сім нагород.

Першою у дірочку срібного медального диска подивилася Людмила Оляновська. Напередодні у перегонах чоловіків-скороходів на 20 км хороший товариш Людмили, переможець Кубка світу і головний фаворит цього чемпіонату Руслан Дмитренко, фінішував за крок від подіуму. Тож на старт 21-річна киянка виходила з настроєм відпрацювати «за себе і за того хлопця» і щонайменше встановити новий рекорд України у ходьбі на 20 км. За коло до фінішу вихованка Анатолія Соломіна трималася третьою услід за росіянкою Ельмірою Алембековою та чешкою Анежкою Драхотовою. Здавалося, уся українська діаспора у Швейцарії стояла вздовж траси! Цієї підтримки вистачило сповна, аби Оляновська (1.28.07) на фініші обійшла 19-річну Драхотову, яка встановила юніорський рекорд Чехії (1.28,08), на одну секунду! Алембекова була для суперниць недосяжною (1.27.56).

Не приховує свого страху перед кожним виходом на старт Анна Тітімець.Та цей фінал у бігу на 400 м з бар’єрами став для 25-річної атлетки з Дніпропетровська одним з найстрашніших у кар’єрі. Її подруга по команді Анна Рижикова у півфіналі зачепилася за останній бар’єр і впала. І хоча зуміла швидко піднятися і фінішувати, судді змушені були її дискваліфікувати: переможниця командного чемпіонату Європи у цій дисципліні під час падіння перелетіла на сусідню доріжку... Тож у фіналі Тітімець презентувала кольори синьо-жовтого прапора у гордовитій самотності. Для того, щоб вибороти медаль, як цього і очікували від фіналістки минулорічного чемпіонату світу, Анні конче потрібен був особистий рекорд. На фініш дівчина кинулася із заплющеними очима. А коли підняла очі на табло, побачила, що поперед неї устигла прослизнути лише вічно юна британка Ейлід Чайлд (54,48). Ну і нові секунди власного рекорду (54,56), які уперше в кар’єрі принесли їй «срібло» чемпіонату Європи.

Поки одні суперниці міряли нервовими кроками арену для тренувань, а інші намагалися вгамувати хвилювання за допомогою різноманітних психотренінгів, Ольга Земляк… міцно спала. 24-річна рівнянка, мабуть, єдина у світі, на кого різноманітні чемпіонати навіюють сон. А коли прокинулась, з півоберта включилася у роботу. На 400-метрівці українку обійшла лише досвідчена італійка Лібанія Гренот (51,10). Оля ж, другою перетнувши фінішну лінію (51,36), зробила найкращий подарунок своєму тренеру на день народження.

Чи вдасться чемпіонці світу й призерці Олімпійських ігор Ользі Саладусі захистити свій титул чемпіонки Європи? Тренери збірної робили вкрай обережні прогнози. У цьому сезоні з доволі скромними результатами 31-річній донеччанці не вдавалося перемагати на комерційних турнірах. До того ж через події у рідному Донецьку, де залишилися родичі Олі, тренери розцінювали психічний стан атлетки як вкрай нестабільний... Тому її далекі польоти у мокрому та прохолодному секторі для потрійного стрибка приємно вразили передусім своїх. 14,73 м у другій спробі принесли донеччанці таку потрібну саме тепер перемогу! Росіянка Катерина Конєва зуміла продемонструвати у відповідь 14,69 м. Боротьбу за «бронзу» виграла ще одна росіянка Ірина Гуменюк, яка наважилася лише на 14,46 м.

Хоча погода не сприяла тому, аби дивами антигравітації «порвати» на шматки цюріхську публіку, Богдан Бондаренко та Андрій Проценко примудрилися у секторі для стрибків у висоту влаштувати синьо-жовтий феєрверк. Бондаренко почав примірятися до розбігу, коли основна частина його суперників пішла пакувати речі у валізи: рубіж 2,30 м здолало лише четверо фіналістів. Якось ліниво взявши 2,35 м з другої спроби, харків’янин не поспішав святкувати перемогу. Натомість замовив рекордні для Старого Світу 2,43 м. На думку цього довгов’язого 24-річного хлопця, який стрибає у шипівках різного кольору та розміру (цього сезону зупинився на блакитному і жовтому взутті), це виглядало би красиво і правильно — встановити рекорд Європи на континентальному чемпіонаті. Та після першої невдачі відмовився від ковзання у мокрих шипівках у цюріхських калюжах і переніс побиття рекорду до кращих часів.

Дощ збив весь настрій і Андрієві Проценку. Першу свою висоту 2,26 м херсонець взяв лише з останньої спроби. Вміння абстрагуватися від суперників і без зайвого хвилювання у потрібний момент видати усе найкраще ще раз знадобилося підопічному Геннадія Зуєва на висоті 2,33 м. Коли у боротьбі за «срібло» тричі не встояв титулований росіянин Іван Ухов, Проценко у третій спробі у класичному стилі м’яко перелетів через планку. Чемпіон світу-2005 Юрій Крімаренко із результатом 2,26 м посів шосте місце.

У Цюріху у короткому чоловічому спринті уперше на п’єдестал пошани ступила нога українця — Сергія Смелика, який на 200 м з особистим рекордом (20,30) третім перетнув фінішну лінію. Швидше за 27-річного луганчанина таймер зупинили британець Адам Джемілі (19,98) та найшвидший білошкірий спринтер планети — француз Крістоф Леметр (20,15).

Схожі новини