Передплата 2024 «Добра кухня»

Геть «татаро-монгольське Ліго»!

Так уболівальники-патріоти називають «об’єднаний футбольний чемпіонат», з ідеєю якого носяться в Москві

Офіційна реакція УЄФА на суєту довкола створення «Об’єднаної футбольної ліги України й Росії» не забарилася. «У березні 2012 року Виконком УЄФА схвалив створення спільної жіночої футбольної ліги за участю бельгійських і голландських клубів. Для цього змагання був встановлений трирічний випробувальний термін, починаючи з сезону-2012/2013. Поки цей експеримент не завершений, а його підсумки не проаналізовані, створення інших регіональних ліг не планується, — наголосили в УЄФА. — У разі, якщо усі зацікавлені сторони (національні асоціації, ліги і клуби) дійдуть згоди у питанні про створення міжнаціональної ліги, Виконком УЄФА розгляне його і ухвалить рішення». Начебто до кінця сезону-2014/2015 (тобто до завершення бельгійсько-голландського експерименту) можна спати спокійно... Але увага: після того, як директор Автономної некомерційної організації «Об’єднаний чемпіонат з футболу» Валерій Газзаєв повідомив, що бюджет цього чемпіонату буде аж мільярд доларів, у нашому футболі побільшало тих, хто зацікавився «татаро-монгольським Лігом»...

За СЛОВАМИ віце-президента ФФУ Анатолія Попова, наша Федерація одержить з уявного наразі мільярдного бюджету аж 100 мільйонів, і «ці цифри тішать слух». Загалом, наголосив Попов, «все це дуже добре, всі ці перспективи, які малюються», і «потрібно поступово переходити до якихось реальних кроків»... Президент київського «Динамо» Ігор Суркіс, хоч і застеріг, що «тільки колегіальне рішення керівників усіх українських клубів може послужити основою для вступу «Динамо» в нову структуру», але водночас відзначив: «Мільярд доларів? Сума вражає — особливо для клубів нашої країни, що існують не на бюджетні, а на приватні кошти... Надходження від чемпіонату СНД суттєво понизили б навантаження на власників команд»... Нарешті, генеральний директор донецького «Шахтаря» Сергій Палкін заявив відверто: «Ми завжди підтримували ідею об’єднаного чемпіонату»...

Так виглядає, що насправді власники «Динамо» й «Шахтаря» просто чекають, чи «вигорить» об’єднана футбольна афера... Щоправда, на московському збіговиську в Газзаєва жодного з керівників українських клубів не було. «Поки українські клуби... не вироб-лять спільної точки зору... «Шахтар» нічого обговорювати не має наміру», — наголосив представник донецького клубу. Чому підтримка «ідеї об’єднаного чемпіонату» наразі не виливається у конкретні кроки власників українських клубів? Головна причина — вони бояться можливих санкцій з боку міжнародних футбольних інституцій. Адже, як правильно нагадав президент ФФУ Анатолій Коньков, «будь-які дії, спрямовані на створення без нашого явного дозволу, або дозволу ФІФА або УЄФА, будь-яких ліг або інших об’єднань клубів, є безпрецедентним порушенням положень і вимог уставів ФІФА, УЄФА й ФФУ».

Стримує наші «ґранди» від «Ліга» те, що вони мають фактично гарантовані місця в європейських клубних турнірах — Лізі чемпіонів і Лізі Європи. І потрап-ляють «Динамо» і «Шахтар» у єврокубки саме за підсумками національного чемпіонату... Як буде у чемпіонаті об’єднаному? Очевидно, якби такий чемпіонат створили, УЄФА не дала би його клубам стільки місць у єврокубках, скільки мають зараз клуби з чемпіонатів України і Росії. А гарантії, що в об’єднаному чемпіонаті вони фінішують у зоні єврокубків, «Шахтар» і «Динамо» не мають. Той же газпромівський «Зеніт» може накупити ще дорожчих і кращих бразильців та аргентинців...

Попри відсутність домовленостей в Україні, у Москві щосили піарять черговий інтеграційний проект. На збіговиську під назвою «засідання Автономної некомерційної організації «Об’єднаний чемпіонат з футболу» Газзаєв повідомив, що «Росія і Україна братимуть участь в об’єднаному чемпіонаті на паритетних засадах». І що у вищій лізі першого такого чемпіонату, що мав би пройти в сезоні-2014/2015, гратимуть 18 футбольних клубів — по 9 найсильніших від Росії і України... Такий собі психологічний тиск на українських футбольних функціонерів. Ви там, мовляв, можете впиратися, а ми тут свою справу робимо. І хто не встигне, залишиться без своєї долі мільярдного бюджету, який забезпечить могутній «Газ-пром»... Президент московського ЦСКА Євген Гінер опустився в інтеграційному запалі до відвертого хамства. Говорячи про позицію Конькова, Гінер заявив: «Мені це нагадує мультик. Весь світ — за, а Баба Яга проти. Це його особиста думка... Він не повинен говорити за всю Україну»... Хоча, це дуже добре, що Гінер не стримався! Може, хоча би після цих слів власники українських футбольних клубів зрозуміють, за кого їх мають у Москві? І як саме з ними розмовлятимуть після того, як вони «об’єднаються»...

«У цій затії немає нічого, крім політики»

«Нас вирішили тупо купити, — вважає засновник сайту durdom.in.ua Роман Шрайк. — У сумі «один мільярд» немає ні футболу, ні економіки. Економічно обґрунтоване спонсорство та продаж телевізійних прав можуть дати менше 10% цієї суми. У всій цій затії немає нічого, крім політики. Нас вперто тягнуть на орбіту Росії. В економіці — в Митний союз, у футболі — в «об’єднаний чемпіонат».

Президентів футбольних клубів не можна залякати перекриттям газу, зате можна запропонувати бабла. Один мільярд для «Газпрому» — це копійки. Але для президентів засвічені призові — це серйозні гроші, практично подвоюють клубні бюджети. Я дуже сподіваюся на те, що керівники наших клубів зрозуміють, що їх використовують у політичних цілях. Хоча розумію, що очі у них серйозно розширилися і мозок почав планувати, куди можна витратити таке бабліще. Але є речі важливіші за гроші. Повинні бути.

Я вболівальник з 25-річним стажем... Я стежив за нашим чемпіонатом зі самого його провального старту 1992 року, коли в один дивізіон змішали команди з вищої та другої ліг чемпіонату СРСР. Я плювався, коли в 90-х роках кожен другий пас ішов в аут. Плювався і вірив у краще. І я дочекався цього кращого. Так, наш чемп ще далекий до ідеалу. Але рівень команд серйозно виріс. Весняна стадія єврокубків для нас вже не мрія, а обов’язкова програма... І тут виникає це татаро-монгольське Ліго.

Ми не можемо дати нашим клубам мільярд доларів. Ми лише вболівальники. Але з нами теж потрібно рахуватися. Адже саме заради нас і повинні гратися матчі. Ми голосуємо за них походами на стадіон і пультами телевізорів. Ми були з українською лігою і в печалі, і в радості. І віддавати її за бабло мільярдерові, що переслідує свої цілі, просто огидно.

Тож я, за всієї своєї любові до футболу, зобов’язуюсь не дивитися жодного матчу «об’єднаного чемпіонату», якщо такий, на нещастя, буде. Прошу вас підтримати цю позицію. Допоможемо президентам клубів прийняти правильне рішення».

«Створення чемпіонату СНД суперечить принципам ФІФА»

Про це заявив президент ФІФА Йозеф Блаттер. «Створення чемпіонату СНД суперечить принципам ФІФА, тому ФІФА ніколи не підтримає такої ідеї, — наголосив футбольний чиновник. — Ми ніколи не переглянемо рамки націо-нальних чемпіонатів».

Віктор БАЛОГА, народний депутат (позафракційний)

Спільний чемпіонат України і Росії з футболу — той самий Митний союз, тільки в спорті. І там, і там ключовим є слово «газ». У першому випадку зрозуміло чому, а в другому — «Газпром» виступає спонсором.

Це питання піднімається знову і знову, але мало хто на нього реагує. Хоча насправді спорту там не більше, ніж економіки в Митному союзі. Це відродження радянських символів, а разом з ними — спроба відновлення і самого Союзу.

Стефан РЕШКО, заслужений майстер спорту,колишній гравець київського «Динамо» і збірної СРСР

Я проти ідеї об’єднаного чемпіонату СНД! У ній більше політики, ніж футболу. А також комерції — хтось хоче заробити великі гроші. Зрозуміло хто — російські структури. Відчуваю обман — на перших порах дадуть грошей, а потім скажуть: викручуйтеся самі!

Передбачаю, що ініціатори цього чемпіонату відмінять ліміт на легіонерів. Власники команд купуватимуть дорогих закордонних зірок, а нашим хлопцям знову не буде де грати. За таких обставин український футбол чекає повний застій!

Не виключаю, що цей чемпіонат може підняти температуру політичного протистояння на міждержавному рівні. Уявіть собі, що до Львова приїжджає московський «Спартак» — між фанами було би суцільне побоїще. Поділяю думку, що такий ось турнір — ще одна спроба втягнути нас у новий Союз. Ви ж знаєте, хто є одним з акціонерів спонсора цього турніру — «Газпрому». Путін! Заманливою ідеєю заробити на футболі великі гроші нас хочуть підчепити на гачок. Деякі наші клуби, бачу, клюнули на цю наживку…

Андрій ШЕВЧЕНКО, народний депутат («Батьківщина»)

Не скажу краще, ніж охарактеризували це явище в Інтернеті: «монголо-татарське Ліго». За об’єднаним чемпіонатом СНД проглядається ще одна спроба протягнути ідею «русского мира». Багато в чому несприйняття цієї ідеї залежить і від уболівальників.

Схожі новини