Передплата 2024 ВЗ

У Раді зареєстрували законопроєкт щодо додаткового контролю за Telegram

  • 25.03.2024, 19:00
  • 382

Платформа може бути причетною до країни-агресора, тому необхідно її додатково контролювати

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 11 115, який пропонує відрегулювати діяльність платформ спільного доступу до інформації, зокрема — і месенджера Telegram. Про це стало відомо у понеділок, 25 березня.

Авторами такої пропозиції і законопроєкту є одразу 12 депутатів, зокрема, і від «Слуги народу».

«В умовах повномасштабної агресії проти України ці проблеми створюють очевидні загрози національній безпеці. Цей законопроєкт покликаний надати державним органам відповідний інструментарій», — йдеться у пояснювальній записці.

Законопроєкт встановлює вимоги до провайдерів платформ спільного доступу до інформації на вимогу розкривати структуру своєї власності та джерела фінансування. Якщо законопроєкт приймуть і він стане законом, то деякі канали, котрі фінансуються резидентами із країни-агресора, не зможуть функціонувати в Україні.

Законопроєкт також пропонує встановити законодавчу презумпцію, згідно з якою неможливість здійснити перевірку через відсутність комунікації з провайдером (і через відсутність представництва, і через ненадання витребуваних документів та інформації) є підставою для визнання структури власності такого провайдера непрозорою.

«Додатковим аргументом для запровадження регулювання є те, що, наприклад, платформа Telegram може бути пов’язана з державою-агресором, про що відкрито заявляв і президент рф, російський регулятор Інтернету Роскомнадзорта інші офіційні особи», — йдеться у пояснювальній записці.

Схожі новини