Передплата 2024 «Добра кухня»

Померла відома дизайнерка Айріс Апфель

  • 02.03.2024, 12:00
  • 500

У 102 років померла дизайнерка Айріс Апфель

Фото Harpers Bazaar, Іris Apfel / Instagram
Фото Harpers Bazaar, Іris Apfel / Instagram

Айріс Апфель — бізнес-леді, дизайнерка інтерʼєру та ікона моди.

Вона стала відома у світі своїм ексцентричним стилем і сміливими рішеннями в текстилі.

Дизайнер Томмі Хілфігер вважав, що вона — «впливова людина, що увійде в історію як новатор і лідер у світі текстилю».

Апфель народилася 29 серпня 1921 року у Квінзі штату Нью-Йорк. Ще у юному віці вона порушувала модні канони, не боячись експериментувати зі своїм стилем.

Пізніше вона вивчала історію мистецтва в Нью-Йоркському університеті, а потім продовжила навчатися в Університеті Вісконсину.

Після навчання вона стала частиною команди модного журналу — «Біблії моди» Womenʼs Wear Daily. Також Апфель працювала на дизайнерку інтер'єру Елінор Джонсон, де вдосконалювала свої навички декору.

Апфель вийшла заміж за Карла Апфеля у 1948 році. Разом вони брали участь у багатьох бізнес-авантюрах, зокрема — роботі над дев’ятьма проєктами реставрації Білого дому.

У 1950 році вона створила власну текстильну компанію Old World Weavers. Вона продовжила подорожувати світом зі своїм чоловіком, досліджуючи нові культури в пошуках натхнення.

Найкращі колекції Апфель згодом потрапили на виставки по всьому світу, зокрема до Технологічного інституту моди в Нью-Йорку, Музею мистецтв Метрополітен, Музей Пібоді в Ессексі.

Протягом своєї кар'єри Апфель мала різні амплуа: гуру текстилю, дизайнера інтер'єру, запрошеного професора, ікони стилю, амбасадора бренду. В 97 років вона підписала контракт із головним міжнародним модельним агентством IMG Models.

Схожі новини