Передплата 2024 ВЗ

Зловив щуку в період нересту — сплати понад три тисячі гривень штрафу!

Нерест триватиме до кінця березня

В Україні щука трапляється всюди, окрім водойм Кримського півострова. Фото pexels
В Україні щука трапляється всюди, окрім водойм Кримського півострова. Фото pexels

З 15 лютого в Україні стартує нерестова заборона на вилов щуки в річках. Рибалкам заборонено полювати на щуку аж до кінця березня. Як повідомила для «ВЗ» в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик, якщо рибнагляд зловить рибалок-аматорів на гарячому — доведеться заплатити 3 тисячі 468 гривень штрафу. І це за кожну виловлену рибину у заборонений період.

«Така заборона розпочалася у 2023 році та відповідає особливостям розвитку цього виду риб, адже щука — це одна з небагатьох видів риб, які мешкають у наших водоймах, нерестова активність якої розпочинається за температури води 3−5°C, що є нижчою порівняно з нерестовими температурами більшості інших видів, — наголошує чиновниця. — За незаконний вилов щуки передбачено покарання: від адміністративної до кримінальної відповідальності. Вилов щуки у період нересту може спричинити серйозні наслідки для популяції цього виду та екосистеми».

Скільки коштує щука на ринках?

В Україні щука трапляється всюди, окрім водойм Кримського півострова (хоча останнім часом були спроби штучної її там акліматизації — зокрема до Чорноріченського водосховища поблизу Севастополя). Найкомфортніші місця для щуки — річки з уповільненою течією, озера, водосховища.

Щуку активно продають на рибних ринках Львова. Хоч це не елітна риба, але ціна сягає вартості риб родини лососевих…

За кілограм свіжої туші щуки просять 280−330 гривень, якщо почищена — на сто гривень дорожче. На гуртовому ринку та в супермаркетах за кіло щуки правлять 236 гривень. Ікра зі щуки — 500 гривень за стограмову баночку, кілограмова тара ікри — понад тисячу гривень.

Схожі новини