Передплата 2024 ВЗ

СБУ затримала російського інформатора, який стежив за ешелонами ЗСУ (ФОТО)

  • 12.02.2024, 11:15
  • 513

Служба безпеки України викрила інформатора російських спецслужб, який збирав розвіддані про передислокацію Сил оборони через територію Кіровоградщини

Фото СБУ
Фото СБУ

російський інформатор намагався дізнатися орієнтовну кількість особового складу та військової техніки підрозділів ЗСУ, які прямують залізницею у напрямку східного фронту.

Найбільше ворога цікавила інформація про переміщення на передову українського важкого озброєння, зокрема танків, бойових машин піхоти та артилерійських систем.

Щоб стежити за ешелонами ЗСУ, він облаштував «спостережний пункт» у власному гаражі, що поблизу залізничної станції.

Також він обходив місцевість і приховано фіксував місця базування українських військ під виглядом прогулянок пересічного громадянина.

«Для маскування злочинних дій зловмисник постійно змінював маршрути своїх розвідувальних вилазок, а отриману інформацію надсилав агресору з різних геолокацій. Однак це йому не допомогло. Співробітники СБУ викрили зловмисника і затримали його у власному помешканні», — йдеться у повідомленні пресслужби.

За даними слідства, ворожим інформатором виявився місцевий мешканець, який майже 20 років проживав на території рф.

Перед початком повномасштабного вторгнення росії він приїхав в Україну, щоб продати тут усе належне йому майно і повернутися до країни-агресора.

У травні 2023 року, коли чоловік ще перебував на Кіровоградщині, на нього вийшов представник російських спецслужб і запропонував співпрацю на користь окупантів. У разі виконання ворожих завдань, загарбники обіцяли своєму поплічнику «евакуацію» на територію рф.

Для комунікації між собою вони використовували анонімний чат у популярному месенджері.

Під час обшуків у помешканні фігуранта вилучено:

  • мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами злочинної діяльності;
  • документи, які підтверджують факти його проживання та підприємницької діяльності на території рф.

На підставі доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 3 ст. 114−2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Наразі він під вартою. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми.

Схожі новини