Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Приховані витоки води перевірять у радіусі 5 км

«Львівводоканалу» подарували обладнання, аби боротися з втратами води через діряві мережі

Фото ЛМР
Фото ЛМР

ЛКП «Львівводоканал» одержав сучасне обладнання для пошуку прихованих витоків води. Мобільна установка в поєднанні з геоінформаційною системою дозволяє за одну ніч виявити втрати води у невеликому мікрорайоні. Радіус дії установки — до п’яти кілометрів. Попереднє обладнання зі старими датчиками обстежувало радіус, не більший за 200 метрів.

Керівник відділу пошуку при­хованих витоків ЛКП «Львівво­доканал» Юрій Расяк повідомив, що обладнання подарував фонд «UNICEF Україна». Перші резуль­тати роботи новинки оцінять через кілька місяців.

«Пошкодження водопроводів відбуваються під дією різних фак­торів — корозія металу, замерзання ґрунту, коливання тиску, розгерме­тизація на стиках, — каже пан Юрій. — Коли виникає прорив на трубо­проводі, вода не завжди виходить на поверхню у місці аварії. Прорив труби може залишатися непоміт­ним довгий час і спричиняти безліч проблем — провали, пошкоджен­ня доріг, інженерних мереж… Аби виявити приховані витоки, потріб­не спеціальне обладнання — трасо­пошуковий комплект із системним забезпеченням. І саме такий комп­лект сучасного німецького облад­нання ми одержали. Таким облад­нанням користуються водоканали Німеччини й Данії».

Серед переваг нового облад­нання — можливість знаходити ви­токи на поліетиленових трубах, бо старе обладнання не давало та­кої можливості, а також висока чут­ливість датчиків, що дозволяє ви­являти навіть найменші витоки на протяжних ділянках труб. Облад­нання має функцію запису звуків того, що відбувається в середині труби. Плюс є можливість прослу­хати це в режимі реального часу, зокрема, за великого тиску.

«У нічний час, коли споживання води мінімальне, зможемо виявити, чи є втрати води, і оперативно їх усу­нути. Це важливо для громадських об'єктів — лікарень, шкіл, навчальних закладів та інших установ, що повинні мати безперебійне водопостачан­ня», — пояснив пан Расяк.

«Львіводоканал» краще би латав діряві мережі по місту, а не ходив з простягнутою рукою по міжнарод­них фондах у пошуку обладнання для виявлення витоків води, — ска­зав у коментарі для «ВЗ» інженер Данило Гойко. — Хоча це перший крок до якісного вирішення про­блеми. Таке обладнання з чутливи­ми датчиками можна було придбати давно — і щороку скорочувати втра­ти води. Натомість «Львівводока­нал» щороку підвищує тариф на во­допостачання та водовідведення".

Схожі новини