Передплата 2024 «Добрий господар»

У Бориславі два чемпіони Європи перемогли

У Бориславі на гірськолижному комплексі «Буковиця» відбулися змагання «Гірський Кубок Карпат зі скандинавської ходьби». Як розповіли нам у Львівській обласній федерації скандинавської ходьби, турнір — традиційний. Проводиться щороку

Почалась добра справа ще в 2019 році. Вже тоді у змаганнях «спорту для всіх», як називають скандинавську ходьбу європейці, взяли участь кілька десятків охочих перевірити власні фізичні кондиції на складній трасі гірськолижного комплексу в Бориславі. Незадоволених серед тих, хто тоді відгукнувся на запрошення Львівської обласної федерації скандинавської ходьби до участі у цих популярних для різних вікових груп змаганнях, не виявилось. Тоді ж «узаконили» статус змагань, домовились про їх щорічне проведення. І не де-небудь, а, знову ж таки, на «Буковиці».
На жаль, не все з того, що було задумано, вдалось втілити в життя. Спочатку плани організаторів ковідна пандемія «поламала». Через це не провели турнір у 2020 та 2021 роках. Потім на Україну з війною «братній» народ пішов. Не до змагань було під час першого року агресії.
Але життя бере своє. На другому році війни, коли ЗСУ звільнили від ворога більшу частину захопленої ним української землі, організатори прийняли рішення повернутись до початкового задуму. Для участі у змаганнях запросили й військових. Аби стати учасником, як було завчасно оголошено, потрібно було, попередньо зареєструвавшись за вказаним посиланням, 300 грн благодійного внеску «задонатити». Військових та ветеранів від обов’язкової платні звільнили.

Близько 80 учасників, наймолодший з яких народився у 2004 році, а найстарший — у 1940 році, цієї суботи вийшли на старт. Перед початком захопливої боротьби відбулось ознайомлення з п’ятикілометровою трасою та спільна розминка зареєстрованих для допуску на трасу «ходаків». Приємно було спостерігати, з якою охотою та старанністю готували себе до старту учасники із не надто високою фізичною підготовкою. Знали, мабуть, відчували, що не зможуть конкуренцію найсильнішим скласти, та все ж таки серйозно до «бою» себе налаштовували. На їхньому тлі під час розминки вправними рухами виділялась група фаворитів, серед яких, як згодом з’ясувалось, кілька чемпіонів Європи було. Події на трасі показали, що не всі учасники змагань виявились готовими до кінця пройти визначену організаторами дистанцію. Вирішальними для тих, кому не вистачило снаги витримати заданий ними самими темп виявились два «підйоми». Здійснити «сходження» вдалося не всім. Немало учасників, відмовившись від боротьби, повернули назад. Серед чоловіків за абсолютними показниками, хоча його вікова категорія — це 60−69 років, перемогу відсвяткував цьогорічний чемпіон Європи Микола Кулинич. Серед жінок найкращою виявилась Ірина Олійник. Вона — одна з членів українського естафетного квартету, який здобув чемпіонське звання на тому ж таки чемпіонаті Європи. Усі зібрані благодійні кошти, як було оголошено, скерують на потреби воїнів 148 дивізіону Десантно-штурмових військ та підрозділу 1 Танкової роти 3 Танкового батальйону 3 Танкової «Залізної» бригади.

Схожі новини