Передплата 2024 «Добра кухня»

Від сьогодні Україна перейшла на новий церковний календар

  • 01.09.2023, 11:45
  • 2 548

Із 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України перейшли на новий календар для нерухомих свят

Церква. Фото умовне
Церква. Фото умовне

Як і анонсувалось, відтепер Великдень та пов’язані з ним свята святкуватимуть так, як і зараз. Натомість усі свята зі сталими датами відзначатимуть за новим календарем.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

У новому церковному році дати нерухомих свят, постів, загальниць, дні вшанування пам՚яті святих будуть відзначатися на 13 днів раніше.

Приміром, свято Різдва Пресвятої Богородиці відзначатиметься 8 (а не 21) вересня, Воздвиження Хреста Господнього — 14 (а не 27) вересня, Покрова Пресвятої Богородиці - 1 (а не 14) жовтня. Різдвяний піст триватиме з 15 листопада по 24 грудня, а Різдво Христове віднині всі українці святкуватимуть 25 грудня.

У ПЦУ зауважили, що в наступному році Петрів піст не буде загальним, бо Свята П’ятдесятниця буде святкуватися 23 червня, а день святих першоверховних апостолів Петра і Павла — вже 29 червня.

Водночас Великий піст триватиме з 18 березня по 4 травня. Пасха у 2024 році припадає на 5 травня, і ця дата є спільною і для тих, хто дотримується юліанського, і для тих, хто живе за новоюліанським календарем, адже календарна традиція щодо обчислення Пасхалії є загальною для всіх помісних Православних церков.

У ПЦУ запевнили, що календарна реформа проходитиме без примусу, даючи всім можливість прийняти необхідні зміни поступово й усвідомлено.

Схожі новини