Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Антарктида стрімко втрачає льодовий покрив: чим це загрожує

  • 30.07.2023, 16:40
  • 953

Антарктичний морський лід зменшився до безпрецедентного мінімуму для цієї пори року

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Відтак площа втраченого льоду дорівнює до площі Аргентини.

Морський лід перебуває на найнижчому рівні для цієї пори року за 45 років обліку. Згідно з даними Національного центру даних про сніг і лід, площа льоду приблизно на 1,6 мільйона квадратних кілометрів нижча за попередній зимовий рекорд, встановлений у 2022 році.

У середині липня площа морського льоду в Антарктиді була на 2,6 мільйона квадратних кілометрів нижча, ніж у середньому за 1981−2010 роки. Це майже така ж територія, як Аргентина або разом узяті території Техасу, Каліфорнії, Нью-Мексико, Аризони, Невади, Юти й Колорадо. Деякі вчені описали це явище як надзвичайно рідкісне, яке, ймовірно, буває лише раз на мільйони років.

З 2016 року вчені спостерігають тенденцію до стрімкого зниження рівня морського льоду. Зміна клімату може бути основною причиною зникнення льоду. На його втрату впливає кілька факторів, включаючи силу західних вітрів навколо Антарктиди, які пов’язують із збільшенням забруднення планети, що своєю чергою нагріває планету. Також це може бути через тепліші температури океану на північ від кордону Антарктичного океану, що змішується з водою, яка зазвичай дещо ізольована від решти світового океану.

Морський лід має життєво важливе значення. Хоча він безпосередньо не впливає на підвищення рівня моря, оскільки він уже плаває в океані, він має непрямий вплив. Його зникнення залишає прибережні крижані покриви та льодовики відкритими для хвиль і теплих океанських вод, що робить їх більш вразливими до танення та відколювання.

Відсутність морського льоду також може мати значний вплив на дику природу, включно з крилем, яким живляться багато китів регіону, а також на пінгвінів і тюленів, які покладаються на морський лід для годування та відпочинку.

Отож, морський лід Антарктиди сприяє регулюванню температури планети, тобто — його зникнення може мати каскадні наслідки далеко за межами континенту.


Джерело: CNN

Схожі новини