Передплата 2024 ВЗ

У Львові вперше в історії медицини вживили протез у кістку пацієнта

  • 17.04.2023, 16:15
  • 1 835

У реабілітаційному центрі «Незламні» провели унікальну операцію, вжививши протез у кістку пацієнта. Це перший випадок остеоінтеграційного протезування в історії української медицини

Фото: Перше медоб'єднання Львова
Фото: Перше медоб'єднання Львова

Першим пацієнтом, якому вживили протез у кістку, став ветеран російсько-української війни, капітан ЗСУ, 56-річний Ігор Крупнов. Восени авто, в якому він їхав на завдання разом із побратимами, наскочило на міни. Тоді військовий втратив обидві ноги. Дізнавшись про нову технологію протезування, Ігор погодився стати першим в Україні пацієнтом, якому частину протеза імплантують у кістку.

Операція з остеоінтеграції фактично необхідна людям, які втратили обидві кінцівки, адже використовувати класичні протези їм складно й часто боляче.

Робити перші кроки на імплантованих протезах можна вже на другий день після операції. Ще за шість тижнів — повноцінно ходити.

«Перевага остеоінтеграції в тому, що пацієнт має чутливість. чутливість за допомогою якої він може відчувати землю і може розрізняти поверхні: наприклад, якщо ходять по траві, то відчувають її м’якість або якщо наступають на кабель чи палець дружини, то відчувають це. Тому у цьому випадку вони не можуть сказати, що не відчули, як наступили на ногу дружині», — каже професор, ортопед-травматолог Аль Мудеріс.

Нині Ігор почувається добре. Вперше за пʼять місяців він зробив перші кроки.

Команда лікарів задоволена результатом. Цю та ще три остеоінтегрувальні операції українським лікарям допомагав робити один із провідних спеціалістів світу — австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс.

Схожі новини