Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нідерланди дозволять евтаназію для дітей до 12 років

  • 15.04.2023, 12:35
  • 752

У Нідерландах дозволять евтаназію для невиліковно хворих дітей до 12 років

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Міністр охорони здоровʼя Ернст Койперс заявив, що ухвалу реалізують протягом року. Нові рекомендації, ймовірно, застосовуватимуться лише до 5—10 дітей на рік, для яких «припинення життя є єдиним життєздатним способом позбавитися безнадійних і нестерпних страждань».

Йдеться про дітей, хвороби яких настільки важкі, що смерть неминуча й можлива найближчим часом. Після припинення життя наглядовий комітет і прокуратура перевірять, чи здійснили процедуру належно.

Закон про евтаназію вже дозволяє дорослим і дітям від 12 років припинити життя, якщо вони нестерпно і безнадійно страждають. Закон вважає їх здатними зрозуміти свій стан і серйозність свого рішення.

Та у Нідерландах наразі немає жодних офіційних правил, щоб позбавити тяжкохворих і невиліковно хворих дітей віком від 1 до 12 років від страждань. Дослідження, яке реалізували у 2019 році, засвідчило значну потребу у можливості припинення життя дітей цієї вікової групи, які страждають «безнадійно і нестерпно». У дослідженні батьки описували, що вони не мали вибору, тоді як їхні діти годинами кричали в агонії чи страждали від майже безперервних нападів.

У 2002 році Нідерланди дозволили евтаназію. Відтоді цією можливістю скористалась понад 91 тисяча людей.

Наразі Бельгія — єдина у світі країна, де закон дозволяє евтаназію неповнолітнім без обмеження у віці. Дитина має бути у свідомому стані, щоб попросити про евтаназію, а її батьки мають дати на це згоду. Закон дозволяє евтаназію дітей із 2014 року.

Схожі новини