Передплата 2024 ВЗ

росія заздалегідь профінансувала облаштування катівень у Херсоні, — ЗМІ

  • 03.03.2023, 08:45
  • 770

Міжнародні слідчі з’ясували, що російські сили дотримувалися дуже конкретного плану на кількох окупованих територіях з чіткими шаблонами, які свідчать про головний план окупації України

Катівня у Херсоні. Фото правоохоронців
Катівня у Херсоні. Фото правоохоронців

«Перший етап, по суті, полягає у затриманні та, у багатьох випадках, убивстві категорії людей, позначених як „лідери“, тобто тих, хто міг фізично чинити опір окупації, а також тих, хто міг би чинити їй культурний опір», — повідомив Вейн Джордаш, голова Mobile Justice Team, колективу міжнародних слідчих.

Другий етап — це процес фільтрації, коли населення, яке залишається за межами центрів ув’язнення, підлягає постійному моніторингу та фільтрації, щоб усі, кого підозрюють у зв’язках із «лідерами» або причетними до організації будь-якого типу опору, також потім були ідентифіковані, депортовані до рф чи утримані в ізоляторах, з подальшим катуванням.

Третій етап — зникнення постійної ідентичності. Це може бути вилучення української програми зі шкіл і конфіскацію предметів, які вважають проукраїнськими, наприклад прапорів або футболок у кольорах країни.

Джордаш зауважив, що ці методи застосовувалися не лише в Херсоні, а й в інших районах, окупованих російськими військами, наприклад у Бучі та Бородянці. Однак, він додав, що тривала окупація Херсона дозволила російським військам піти ще далі.

Джордаш додав, що це лише попередні результати розслідування, пояснивши, що інші докази російських воєнних злочинів все ще виявляються та опрацьовуються.

Він також зазначив, що нещодавно опубліковані висновки є корисним показником того, що відбувається на територіях, які зараз окуповані, або того, що сталося б, «якби росії вдалося повністю захопити Україну».

Також українські та міжнародні слідчі заявили, що виявили фінансові зв’язки цих ізоляторів з російською державою.

«Ці центри ув’язнення мають фінансові зв’язки із російською державою… Ці фінансові документи показують, що цивільну адміністрацію фінансують з рф, а цивільна адміністрація фінансує центри ув’язнення, тому є дуже чіткі моделі та дуже чіткі зв’язки», — пояснив Джордаш, посилаючись на документи, які виявили слідчі.


Джерело: CNN

Схожі новини