Передплата 2024 ВЗ

Львівські медики попередили про наближення нової хвилі COVID-19

  • 18.06.2021, 13:35
  • 724

Ріст захворюваності може початися вже наприкінці літа

«Протягом останніх кількох тижнів спостерігається певна стабілізація ситуації із захворюваністю. Був день, коли ми виявили лише 14 випадків (15 червня, — ред.), провівши майже 1,5 тисячі ПЛР-досліджень», — розповів під час пресбрифінгу директор департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації Орест Чемерис, передає «Еспресо.Захід».

Він повідомив, що у «ковідних» стаціонарах області перебуває 344 хворих, з них 38 — у реанімації (семеро — на апаратах штучної вентиляції легень).

«Однак думати про те, що коронавірус ми побороли і можемо спокійно повертатися до звичайного життя, абсолютно передчасно, — наголосив головний медик Львівщини. — У деяких країнах світу починають фіксувати значне збільшення захворюваності, що зумовлено вірусними мутаціями. Це — безумовний сигнал того, що у разі значних послаблень чи скасування карантинних обмежень аналогічну ситуацію можемо спостерігати й у Львівській області».

Орест Чемерис закликав жителів Львівщини не втрачати пильності і не забувати про те, що коронавірус не зник, що хворі, яких продовжують привозити у стаціонари з COVID-19, є надзвичайно важкими, і що серед них є багато молоді, яка, за всіма прогнозами, не мала б потрапити до лікарні.

Експертка департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації з пульмонології Надія Рудницька повідомила, що у світі за останню добу зафіксували понад 385 тисяч нових випадків коронавірусної хвороби. Найбільше хворих виявили у Колумбії та Індії. На Європейському континенті — у Великій Британії, Іспанії та Росії.

Читайте також: Без кашлю та аносмії: вчені заявили про зміну симптомів коронавірусу

Лікарка, яка від початку пандемії надає допомогу пацієнтам з COVID-19 у Центрі легеневого здоров'я, зауважує: частина людей переконана, що хвороба вже відступила, і тому навіть із симптомами коронавірусної інфекції не поспішають звертатися по фахову допомогу. Як результат, їх госпіталізують у дуже важкому стані.

Також Надія Рудницька нагадала про хворих із LONG COVID (затяжним COVID-19), які перехворіли на коронавірус і в яких захворювання перейшло у хронічну форму. Попри те, що ці пацієнти виписані зі стаціонару, вони продовжують залишатися кисневозалежними і потребують подальшого лікування, бо мають великі пневмофіброзні зміни у легеневій тканині.

Водночас точної статистики, скільки таких хворих є на Львівщині, немає. «Але сімейні лікарі знають, що у них є такі пацієнти, і тримають перебіг їх захворювання на контролі», — запевнила експертка з пульмонології.

Вона додала, що восени або ще навіть наприкінці літа слід чекати нової хвилі захворюваності.

«Всі ми вже могли пересвідчитися, що після кожного спаду захворюваності, коли найбільші оптимісти казали: „Все, COVID-19 більше не буде“, хвороба поверталася. Якщо ви проаналізуєте кожну хвилю, то побачите, що вона була важчою за попередню», — підкреслив Орест Чемерис.

Схожі новини