Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тіллерсон провів "незвичну" зустріч з Ердоганом

  • 16.02.2018, 13:37
  • 873

Державний секретар США Рекс Тіллерсон провів в Анкарі тригодинну зустріч з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом без офіційного перекладача Держдепу або помічника з політичних питань.

Як повідомляє CNN, роль перекладача в розмові між Тіллерсоном і Ердоганом виконував міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Коментуючи цю зустріч, представник Держдепу зазначив, що Тіллерсон провів хороші переговори за посередництва Чавушоглу, з яким у держсекретаря чудові робочі стосунки.

Водночас колишній прес-секретар Держдепу Джон Кірбі зазначив, що Тіллерсон порушив протокол, відмовившись від офіційного перекладача, адже Чавушоглу міг неправильно розставити акценти в словах держсекретаря, таким чином, невірно передавши позицію Вашингтона.

"Те, що Тіллерсон не скористався перекладачем Держдепу для такої важливої ​​та складної зустрічі з Ердоганом, свідчить або про погану роботу персоналу, або про наївність держсекретаря", - вважає Кірбі.

До Анкари Тіллерсон прибув у зв'язку зі зростаючою напругою між США і Туреччиною через турецьку військову операцію на півночі Сирії Оливкова гілка, яка спрямована проти підтримуваних американцями курдів.

21 січня Генштаб Туреччини оголосив про початок наземної операції на півночі Сирії (район Афріна) проти курдських збройних формувань.

В Анкарі наполягають, що "курдські терористи", які орудують на півдні Туреччини, нібито отримують підтримку з сирійського Афріну, і це загрожує нацбезпеці країни.

Крім того, керівництво антитерористичної коаліції з боротьби з ІДІЛ на чолі з США заявило про створення "сил охорони кордону" Сирії на основі курдських формувань, що також викликало різке неприйняття з боку Анкари.

США заявляли, що не мають наміру виводити війська з району Манбіджа, у напрямку якого наступають турецькі війська в рамках операції Оливкова гілка.

Схожі новини