Передплата 2024 ВЗ

Вижити допомагають перепілки

Раніше Ганна Довженко жила у Харкові і працювала бухгалтеркою та кризовою менеджеркою. Але війна змусила покинути рідну домівку. Жінка разом із сім'єю опинилася в місті Пустомитах Львівської області. Тут зайнялася цілком новою для себе справою — вирощуванням перепілок

На новому місці Ганна Довженко зайнялася вирощуванням перепілок. Фото з архіву Ганни Довженко
На новому місці Ганна Довженко зайнялася вирощуванням перепілок. Фото з архіву Ганни Довженко

Невеличка ферма роз­містилася неподалік орен­дованого будинку, де зна­йшли тимчасовий притулок Довженки. Спочатку пані Ганна завела пернатих особин для власних потреб. Потім почала пригощати продукцією друзів. А невдовзі з’явилися перші клієн­ти.

Стартувала ентузіастка зі 120 мініатюрних пташок. Зараз їх налічується близько 1 500 штук. Зокрема, є представники по­рід Техас, Фенікс, Фараон та ще одного невідомого виду з дуже оригінальним оперенням, якому господиня дала назву Мілорд.

«Ми нічого не знали про до­гляд за птицею, але вчилися за допомогою книжок, відео в Youtube. Власноруч змайструва­ли клітки, у приміщенні облад­нали вентиляцію», — розповідає власниця перепелиної ферми.

Тепер, через півтора року, уже накопичився пев­ний досвід. Переселенка знає, що «дзьобастики» по­требують світла, відповідно­го температурного режиму, вологості, чистоти. І стара­ється дотримуватися цих вимог.

«Сама виготовляю корм, до складу якого входять зерно, шрот, сіль, сода, мі­кроелементи. Водночас тру на тертці свіжу моркву. Влітку додавала до раціону зелену кропиву та кульбабу. Також я лікую своїх «дівча­ток», — зазначає наша спів­розмовниця.

Зараз Довженки створюють «ясла» для щойно вилуплених ма­лят. Згодом облашто­вуватимуть клітки «під­літкам».

Родина переселен­ців розпочала роботу завдяки власним за­ощадженням, а через пів року отримала пер­ший грант від посоль­ства США — професій­ний інкубатор. Зараз виграла другий грант. За одержані кошти має намір придбати спе­ціальне обладнання, необхідне для реаліза­ції подальших планів. Ганна Довженко мріє про коптильну шафу (де можна готувати м’ясо та яйця), зерно­дробильну машину.

Зазначимо, що харків'янка надзви­чайно відповідально ставиться до роботи. На відміну від багатьох місцевих фермерів, вона уважно перегля­дає знесені яйця та сортує за розмірами.

Окрім усього іншо­го, ентузіастка веде у Пустомитівській громаді велику про­світницьку роботу про користь перепелиних яєць, які зміцнюють здоров’я, допомага­ють за анемії, підвищу­ють рівень гемоглобіну, покращують емоцій­ний стан. Особливо по­трібні вони нинішнього тривожного часу, коли люди щоденно підда­ються стресам.

До речі, частину своєї продукції (близь­ко 10−15%) господиня безкоштовно віддає вимушено переміще­ним особам та багато­дітним сім'ям. Намага­ється допомогти, адже не з чуток знає, що таке біда…

Схожі новини