Передплата 2024 ВЗ

Чорнобривцеві «килими» Жидачева

Оспівані в народі квіти стали символами міста паперовиків

Так мальовничо виглядають вулиці Жидачева у ці дні. Фото автора
Так мальовничо виглядають вулиці Жидачева у ці дні. Фото автора

Мабуть, жодне галицьке місто так не заквітчане чорнобривцями, як Жидачів. Вогнисті, з млосним запахом квіти «окупували» центральні вулиці, алеї, парки. Годі відірвати очей від прекрасного видовища: верховіття дерев вкриті осіннім багрянцем, а під ними палахкотять таким же уявним полум’ям клумби. Справжня золота осінь!

Шеренга чорнобрив­ців тягнеться метрів сімдесят вулицею Гру­шевського, на Алеї Героїв вони пломеніють на всій стометрівці. До кілометра чорнобривцевих «килимів» набереться у Жидаче­ві. В який бік «столиці паперови­ків» не пройдеш — всюди ці оспі­вані в народі квіти. Задоволення для очей і для серця!

Жидачівці кажуть, що чорно­бривці стали квітковими сим­волами рідного міста. Їхнє зо­браження стало заставкою на сайті, фоном декорацій під час різноманітних фестивалів. Діти, юні, молоді і старші за наймен­шої нагоди квапляться пройти­ся рідними вуличками і увібрати у себе їх неймовірний аромат. Багато хто збирає насіння, «за­позичує» з громадських місць розсаду — щоб і у себе під ха­тою розвести такий рай. А дех­то полюбляє чорнобривцевий чай… Влада закриває очі на таку «експропріацію» квітів, каже: ми стільки насіємо, що вистачить для всіх.

Започаткувала традицію що­весни прикрашати місто чор­нобривцями колишня керівни­ця одного з відділів комунгоспу, а нині - секретар виконкому міськради Наталія Данилів. Мов­ляв, буде гарно і обійдеться де­шево. З «бюджетним» варіантом не вийшло, бо багато коштів ви­трачають, щоб врятувати квіти від… слимаків. Ці ненажерливі руді слизняки підточують рос­лини, тільки-но вони зіпнуться з ґрунту. Особливо активні піс­ля дощу. За ніч можуть знищи­ти 20-метровий рядок з квітами. Тож доводиться щодня робити обхід і збирати шкідників.

За угодою доглядають «кому­нальні» чорнобривці дві праців­ниці: висаджують, просапують розсаду, пильнують її від рудих агресорів, а потім заготовля­ють насіння. Чотири мішки його зберігає взимку Наталія Данилів у себе вдома. Постійно пере­мішує, щоб дихало, щоб не по­шкодила пліснява…

У міських урядників є ще одна цікава ідея: виготовити з мета­лу ковані чорнобривці і прикра­сити цими, підсвіченими вночі, квітами електростовпи вздовж усіх вулиць. Через ковід і вели­ку війну не вдалося втілити цей задум. Але як тільки в Україні настане мир — до нього повер­нуться. Тоді чорнобривці у Жи­дачеві «цвістимуть» увесь рік.

Схожі новини