Передплата 2024 «Добрий господар»

Колись гарувала на дорогах, а зараз в’яже накидки…

Дивовижною працелюбністю відзначається 90-річна жителька села Тухольки на Сколівщині Єва Гузій

Єва Гузій
Єва Гузій

Порається в хаті, обробляє город, а на дозвіллі плете теплі, барвистого кольору накидки на стільці. Уже «нагачкувала» їх вісім десятків! Усю хату пані Єви прикрашають у ручні роботи. Цікаво, що у далекій молодості ця жінка 44 роки тяжко гарувала на залізниці і у дорожньому господарстві - за день із кар'єру могла завантажити для дробарки три вагонетки каменю для ремонту шляхів. А платили за це лише… 30 копійок!

Про Єву Гузій розповів нам сколівський краєзнавець, виходець із Тухольки, її «літописець» Олекса Тренич. Він збирає все цікаве про жит­тя своїх земляків, колекціонує старожит­ності, зберігає старі світлини і робить колоритні фотографії сучасників. Ці ма­теріали стануть незабаром сторінками його книги «Три рівні Всесвіту».

Барвисті накидки Єви Гузій.
Барвисті накидки Єви Гузій.

Недавно ми розповідали про від­найдені паном Олексою у рідному селі сандалі-дерев'яники, якими ще доне­давна користувалися місцеві бойки. Він написав про господаря, який має сто­літній ровер із дерев’яними колесами. І про те, як інший креативний ґазда вико­ристані паливні баки літака переоблад­нав для зберігання води. У його доробку — цікава розповідь про старе Єванге­ліє, про тухольського чемпіона-паралім­пійця Василя Кравчука, про таланови­ту землячку, дівчину складної долі Інессу Посисень. Пише про обдарованих спі­ваків, різьбярів, музикантів. Сам Олекса Тренич походить із працьовитої родини Федора Барни. Хата цього умільця нині є одним із центральних експонатів Шев­ченківського гаю у Львові.

Схожі новини