Передплата 2024 «Добрий господар»

Із Карпат оленів і ланей переселили на Одещину

Новосели допоможуть запобігати стихійним пожежам на півдні

Карпатські переселенці на поромі подорожують до Білгородського острова.
Карпатські переселенці на поромі подорожують до Білгородського острова.

Білгородський острів, розташований на території Дунайського біосферного заповідника (Одещина), розжився на незвичне поповнення. Сюди із карпатських гір привезли чотири десятки благородних оленів і ланей-козуль.

На південь доставили новач­ків не випадково. Переселяючи жителів верховин у низини, ду­мали не тільки про більше роз­маїття фауни цього краю. Місце­ві екологи також сподіваються, що ці олені-лані інтенсивно пої­датимуть багату, часто надлиш­кову рослинність острова, а відтак різко зменшиться ймо­вірність виникнення стихійних пожеж, які постійно загрожують тамтешньому довкіллю через велику кількість сухої трави.

На острів у дельті Дунаю ко­лишні жителі Карпат прибули, подолавши тисячу кілометрів. Останній відрізок шляху пере­сувалися на спеціально облад­наному поромі. Довгу дорогу перенесли нормально. Як тіль­ки пором причалив до берега і відкрилася загородка на ньо­му, переселенці сміливо ступи­ли на нову територію, почали освоюватися на ній. Деякі з них (олені і козулі ще й добре пла­вають) так осміліли, що встигли відвідати сусідні острови і озна­йомилися з їхнім ландшафтом.

За кілька тижнів самки по­чнуть народжувати. Науков­ці сподіваються, що популя­ція цих тварин у Дунайському заповіднику, площа якого по­над дві тисячі гектарів, зросте у рази. І що завдяки природно­му випасанню у стільки ж змен­шиться загроза виникнення тут небезпечної вогняної стихії.

Схожі новини