Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чи корисними для дітей є російські мультики?

«Все, що дитина споживає, відкладається у її свідомості»

Фіксики
Фіксики

Коли батьки вмикають дітям російські мультики, то не замислюються над тим, яку загрозу вони несуть. Те саме стосується російських блогерів, яких часто слухають підлітки. А наслідки від таких відео можуть бути плачевними. Діти стають агресивними, жорстокими, схильними до насильства…

Керівниця львівського Центру гідності дитини Христина Шабат проаналізувала два найбільш популярні російські мультики для дітей — «Маша і ведмідь» та «Фіксики». Своїми спостереженнями поділилася у соцмережах.

«Мультики є високоточною зброєю…»

— Я не вмикаю своїм дітям російські мультики, — розповіла Христина Шабат журналістці «ВЗ». — І сама їх не дивлюся. Але є батьки, які вмикають ці мультики у публічних місцях — у кафе та в магазині. Тому я вирішила проаналізувати найбільш популярні з них. Роблю висновок, що батьки не замислюються над загрозами, які несуть такі відео. Адже все, що дитина споживає, відкладається у її свідомості. Тому мультики, які дивляться наші діти, є високоточною зброєю, яка вражає дитячий мозок…

Візьмемо до прикладу Машу (вона людина, а діти проєктують на себе поведінку людей). Маша заходить у чужу хату, усе там трощить, потім робить невинні очі, і їй все пробачають… І так відбувається шість сезонів підряд! Машу ніхто не може зупинити, у неї немає рідних. Тому уся її деструктивна поведінка залишається непокараною. Отже, діти роблять висновок, що можна робити все, що завгодно, і тобі за це нічого не буде. Справедливості не існує…

Варто постійно ставити собі запитання: чому навчить дитину той чи інший мультик? До речі, Маша офіційно заборонена у Швеції та у Латвії, як така, що пропагує насильство. В Україні цей мультик хотіли заборонити, але, мабуть, не на часі… Навіть якщо «Машу» дивитись українською, вона не почне від цього транслювати українські чи загальнолюдські цінності у голови дітей.

Вона всеодно залишиться Машенькой «с маленькой русской душенькой»…

Утім є чимало хороших мультиків, у яких добро перемагає зло. Взяти хоча б «Мій маленький поні», «Щенячий патруль», «Дослідниця Ада Твіст» тощо. Батьки — дорослі люди, а тому мають підібрати для дітей якісне відео.

«Є відео, де дитина отримує знання, вчиться не здаватися…»

Я передивилась також російських «Фіксиків», — каже Христина Шабат. — Це пізнавальний мультик. Але у кінці майже кожної серії усі проблеми героїв залишаються невирішеними. Отже, дитина теж не вчиться вирішувати свої проблеми, шукати розв’язки та бути допитливою.

Серія «Барабан», до прикладу. У мене немає питань до того, як працює барабан. Але у кінці серії усі друзі вирішили «помститись» Синенькому за стукання по барабанах. І коли він зі сльозами просить: «а можна не так голосно, будь ласка, не треба так галасувати», мультик обривається і завершується. Тобто проблема є, але вона не вирішена.

Або серія «Фіксифон». Питань до того, як працює смартфон, немає. Але у мультику є такі фрази: «от би мені такий фіксифон», «ти бач, чого захотів, ти ж не Фіксик». Якась дивна реакція героїв на дитячі мрії…Також в цій серії тато без дозволу бере дитячий телефон і дзвонить. А ще не звертає уваги на те, що у телефонній книзі контакти незнайомих людей.

Або серія «Помогатор». Питань до того, навіщо існують інструменти немає. Але… У цій серії можна навчитись як обманювати вчителів, як списувати, і як з хитрощами складати іспит. Яким навичкам вчить такий мультик?

Якщо порівняти «Фіксики» з «Адою Твіст», то одразу видно різницю. У Ади завжди мільйон ідей. Серії побудовані за принципом: є проблема, діти шукають рішення цієї проблеми, і знаходять його з мільйон гіпотез. Це рішення не обов’язково правильне, але на цьому етапі герої проводять дослідження. І розуміють, що інколи не все виходить одразу, і у кожного є право на помилку. Головне — спробувати ще раз, і все вийде! У мультику герої підтримують одне одного, а не насміхаються. Інколи дорослі допомагають знайти рішення, але ніколи не диктують, як має бути.

Можна дивитись «Фіксики», мультик не є шкідливим, але не забувайте, що це російський контент, який є неприйнятним у час війни. А можна дивитися «Аду Твіст» — дитина отримає знання, навчиться не здаватись, просити допомоги, не боятись радити дорослим, працювати у команді, підтримувати одне одного, пишатись собою та своїми відкриттями і досягненнями, функціонувати в соціумі.