Передплата 2024 ВЗ

«Шахраї просять свічки, а потім продають їх на ОЛХ»

Команда дівчат з Києва виготовляє окопні свічки для воїнів ЗСУ

Потреба війська у свічках є постійно. Фото Ніно Назарової
Потреба війська у свічках є постійно. Фото Ніно Назарової

Спільнота невелика, однак лише за кілька місяців вони виготовили понад 10 тисяч окопних свічок. Про особливості виготовлення, ідеальний рецепт свічки та креативну назву говоримо із засновницею спільноти «Тепло для котиків», волонтеркою Ніно Назаровою.

— Як прийшла ідея виготовляти окопні свічки?

Звіт з передової
Звіт з передової

— У вересні я була у відпустці в Карпатах. І подумала, маю віддячити військовим за те, що маю можливість відпочивати. І це має бути щось більш відчутно за звичайні донати. Перебирала варіанти і натрапила на окопні свічки. Поки шукала у кого б замовити, зрозуміла, що сам процес виготовлення доволі простий. Запропонувала подругам по приїзді у Київ виділити день і зробити пару сотень окопних свічок для знайомих військових. Дівчата ідею підтримали. І так ми вже три місяці працюємо.

— Який «рецепт» окопної свічки? І в чому її перевага?

— Окопна свічка — доволі примітивна річ: береш алюмінієву баночку, вкладаєш в неї смужку картону і заливаєш парафіном. Однак, щоб свічка була максимально ефективною і безпечною, є купа нюансів.

  • Алюмінієва банка має бути ширша, ніж вища, бо у вузьких високих баночках на дні лишається парафін, який не може вигоріти через нестачу повітря. А парафін — це найдорожчий компонент.
  • Картонні коробки треба нарізати на смужки строго паралельно стороні з дірочками і вкладати в баночку так, щоб при горінні свічки парафін підтягувався з дна через ці дірочки. Так свічка горітиме максимально довго.

У виготовленні окопної свічки використовується парафін марки П2, він добре очищений, щоб не шкодити здоров’ю наших військових. Також підходять всі недопалки домашніх свічок і будь-який віск.

Ми заливаємо свічки: 60% парафін, 20% бджолиний віск, 20% стеарин. Провели експеримент, згідно з яким свічка залита за цією формулою горить найдовше. Замість парафіну може бути будь-який штучний віск чи недопалки домашніх свічок. Перевагу окопна свічка має на нулі, де недопустимий дим. Окопна свічка теж горить і дає невеличкий дим, але це незрівнянно зі звичайним багаттям чи буржуйкою. І в окопах на нулі це, чи не єдиний шанс зігрітися, просушити одяг чи закип’ятити води. Інколи окопні свічки використовують в бліндажах чи інших закритих приміщеннях. Ми цього не підтримуємо, бо горить вся площа свічки, а не гніт, згорає багато кисню, що може бути небезпечно.

— Скільки людей в команді?

Частина команди волонтерів
Частина команди волонтерів

— Починали ми вчотирьох з Поліною Шеремет, Олександрою Разумовською і Уляною Кротенко. Наразі наша команда налічує 12 людей, які постійно залучені до виготовлення свічок і збору матеріалів. Та ще кількох десятків, які періодично чимось допомагають. Кияни закривають всі наші потреби: про яку допомогу ми не звернулися б в групи у Фейсбуці, обов’язково знайдуться люди готові допомогти. Часто отримуємо посилки з різних міст. Кав’ярні і магазинчики збирають картон, зоомагазини збирають баночки, «Український простір Інтеліґенція і Всі свої» запропонували локації, в яких ми провели вечори виготовлення окопних свічок.

Виготовлення окопних свічок
Виготовлення окопних свічок

Одна ІТ-компанія робить для нас заготовки. Школи звертаються і Поліна Шеремет їздить з майстер-класами до них.

Майстер-клас з виготовлення окопних свічок для школярів
Майстер-клас з виготовлення окопних свічок для школярів

— Наскільки велика є потреба в окопних свічках?

— Свічки виробляють дуже багато людей в Україні, плюс в Литві, Польщі, Естонії. Але потреба війська у свічках є постійно, це розхідний матеріал.

— Забезпечуєте якісь конкретні бригади чи віддаєте на потреби по заявці?

— Спочатку були бригади родичів, друзів, потім додались волонтери, які возять допомогу на фронт, знайомі знайомих, інколи віддаємо по заявках. Але з перевіркою соцмереж, бо і сюди добрались шахраї, що просять свічки, а потім продають їх на ОЛХ.

— Скільки вже виготовили і які подальші плани?

— Ми передали на фронт понад 10 000 свічок і не плануємо зупинятися, поки є матеріали і газ у квартирах. Весь шлях виготовлення розбитий на процеси, які роблять різні люди. Хтось збирає баночки, хтось крутить заготовки з картону під заливку, хто має газові плити, заливають ці заготовки. Моє завдання курувати весь процес, розвозити матеріали і слідкувати, щоб у всіх охочих була робота.

— Наскільки активно зараз донатять на потреби вашої спільноти? Де берете сировину?

— Гроші на матеріали і сплату доставок військовим ми збираємо на монобанку серед рідних, друзів і підписників в усіх соціальних мережах. Маємо спільноту у Фейсбуці, де показуємо свою роботу і фотозвіти від військових, щоб люди бачили куди витрачаються їх гроші. Та дуже багато матеріалів нам віддають люди. Мені вдалося познайомитися з Марченко Ігорем і через нього ми отримали в дарунок 10 400 банок з заводу «Favor» в Сумській області. Також друзі Ігоря в Литві мають благодійний фонд «1К», куди збирають гроші на допомогу Україні. Коли дізналися, що в Україні роблять окопні свічки і мають потребу в парафіні, закупили 10 тонн. Наша волонтерська спільнота оплатила 35 тисяч гривень за доставку цього парафіну і роздали різним свічкарям України. Наразі шукаємо бджолиний віск. Ми намагаємось не купувати віск, бо він дуже дорогий, тому просимо недопалки свічок по церквах бджолярі передають з власних запасів.

— «Тепло для котиків» — звідки виникла назва?

Логотип окопної свічки
Логотип окопної свічки

— Мені було важливо, щоб наші свічки були гарними, тому почала шукати ідеї для наліпок. Згадала про малюнки Маріанни Пащук з котиками ЗСУ, написала їй в Інстаграмі і попросила дозволу використати її картину. Вона погодилась і так з’явилася волонтерська спільнота «Тепло для котиків ЗСУ».

Схожі новини