Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ковід уразив понад 90% легень

Дружина священника, мама шести дітей відчайдушно бореться за життя 

У відділенні анестезіології та інтенсивної терапії Львівської лікарні швидкої медичної допомоги у вкрай важкому, критичному стані перебуває 37-річна жінка, хвора на коронавірусну інфекцію. Через важкий стан їй були змушені провести передчасні пологи — кесарський розтин. Новонароджену дівчинку масою тіла 1230 грамів перевели у реанімаційне відділення недоношених новонароджених дітей Львівської обласної клінічної лікарні, а жінка перебуває у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги. Священник у соцмережах просить людей про молитву за дружину і дитину, стан яких вкрай важкий і загрозливий, а вдома — п’ятеро дітей…

— Це найважча наша пацієнтка з усіх вагітних жінок, яких госпіталізували з ковідом у відділення інтенсивної терапії Львівської лікарні швидкої медичної допомоги, — розповідає кореспонденту «ВЗ» завідувач відділення, доктор медичних наук Наталія Матолінець.

— 37-річна пацієнтка, шоста вагітність, захворіла на коронавірус від чотирнадцятого листопада. Тиждень лікувалася у сімейного лікаря, 20 листопада була госпіталізована у відділення пологового будинку на вул. Мечнікова у Львові, де лікувалася до шостого грудня. Упродовж чотирьох днів перебувала на неінвазивній штучній вентиляції легень у пологовому будинку, стан був стабілізований, мала виражене покращення, але, на жаль, п’ятого грудня раптово стан погіршився, наростали ознаки дихальної недостатності, тому жінку перевели на ШВЛ з інтубацією трахеї. Перевели її у відділення анестезіології та інтенсивної терапії у Львівську лікарню швидкої медичної допомоги у критичному і загрозливому для життя стані. Показники насичення крові киснем дуже низькі, від кисневого голодування страждав плід, а коли зробили комп’ютерну томографію легень, то виявили, що понад 90% - ураження легень. Є тотальний набряк легень і тромболія легеневої артерії. Було вирішено провести кесарський розтин, була народжена недоношена на 29 тижні вагітності дівчинка. Реанімаційною бригадою новонароджених недоношених дитину перевели у відділення інтенсивної терапії в обласну клінічну лікарню. Дівчинка перебуває на штучній вентиляції легень, у дуже важкому стані. І термін вагітності, при якому народилася дитина, — загрозливий для виживання малюка. Лікарі борються за її життя.

У відділенні інтенсивної терапії Львівської лікарні швидкої медичної допомоги жінку після операції стабілізували, вдалося медикам скомпенсувати кисневе голодування, але стан залишається вкрай критичним.

Натолія Матолінець зізналася, що тремтить, щоб не передзвонили і не сказали, що щось не так… Критичний для життя період у жінки.

На запитання кореспондента «ВЗ» про те, чи має жінка якісь супутні захворювання, лікар відповіла, що вона молода, здорова. Щоправда, під час шостої вагітності встановили незначні проблеми з щитовидною залозою, але гормональну терапію провели і вона була повністю компенсована. Ніяких проблем зі здоров’ям, окрім ковіду, у жінки не було.

На терапію організм відгукнувся добре, стан поліпшувався, а потім раптом різко все змінилося. Коронавірус у кожного має інший, непередбачувальний перебіг. Звісно, на фоні вагітності — підтискання діафрагми, змін в організмі стан загальний непростий.

У відділення анестезіології та інтенсивної терапії Львівської лікарні швидкої медичної допомоги за час пандемії госпіталізували п’ятеро вагітних жінок, одна жінка з них померла. Усі решту видужали.

Схожі новини