Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За подаровані на весілля гроші купили… єнотів

Серед іншого ці тваринки люблять вживати перепелині яйця, самі розбивають на них шкаралупу

Молодята хотіли завести одного такого звірка, але не стрималися і купили відразу п’ятьох — потратили всі гроші, що їх подарували під час одруження родичі. Зараз ці милі створіння, Степашка, Сірко, Мишка, Лялька і Лисичка, разом із господарями — Андрієм і Русланою Гервазюками — живуть на околиці Львова.

Подивитися на кумедних тваринок спочатку приходили сусіди і друзі. Тепер про них знають далеко за межами міста. Аби набратися позитивних емоцій від домашнього «зоопарку» Гервазюків, до них навідуються гості навіть із сусідніх областей.

Побачити єнотів мала можливість і кореспондент «Високого Замку». У своєму вольєрі звірятка бавилися, стрибали, бешкетували. Спостерігати за ними — справжнє задоволення. Навеселившись досхочу, компанія заспокоїлася і стала чимось схожою на сімейство плюшевих ведмедиків. Щоправда, не кожен з них хотів іти на руки або фотографуватися. Господарі розповідають — кожен з єнотів має свій характер. Може, не завжди такий «ангельський», як хотілося б опікунам, але все ж для них кожна тваринка — наче дитина…

Взяли їх зовсім маленькими. Перші два місяці вигодовували молочними кашками із соски. Тепер єноти, як хижаки, їдять страви з м’ясом. Але, як каже Андрій, єноти добрі тим, що не примхливі, люблять усе: овочі і фрукти, різні каші. Особливо їм подобається вівсяне печиво.

— А сухий корм — собачий чи котячий — це для них як гостинець, — додає Руслана.

Господарі варять єнотам суміш з трьох каш на молочному бульйоні. Купують сайру або іншу маленьку рибку. Загалом звірки їдять усе, що менше від них. Люблять питии перепелині яйця, шкаралупу на яких розбивають самі. Ще їм на кухні змайстрували спеціальну лавку-стіл. Єнотики сідають біля неї і ручками (так називають господарі їхні лапки) беруть чи то горішок, чи печиво.

Ще єноти — надзвичайні бешкетники. Зараз вони у підлітковому віці, який, як кажуть, треба перетерпіти. Надзвичайно розумні і хитрі тваринки. Знають команду «не можна», але інколи вдають, що не чують її. Хоча зазвичай слухають своїх господарів.

На відміну від фредок, які виділяють неприємний запах, єноти не відлякують смородом. Дуже рухливі. Часом — аж занадто. Не раз Андрієві доводилося знімати своїх вихованців з дерев у сусідів. У хаті гострими кігтями усі шпалери подряпали. Але Руслана «виправдовує» своїх єнотів: «Таке з ними трапляється тільки до одного року. Далі вони заспокояться і стануть лінивими…».

Єноти залюбки розважаються на дивані. А коли набавляться досхочу, втомлені лягають спати. Усіх, хто хотів би ближче подружитися з ними, Гервазюки просять бути відповідальними. Застерігають: щоб заводити таку тваринку вдома, треба розуміти, що це — не іграшка, не ведмедик, яких нам показують в Інтернеті. Відповідно треба поводитися з ними.

Схожі новини