Передплата 2024 ВЗ

Приборкувач царя звірів

У руках Тайро Каролі грізні леви та тигри – лагідні, мов домашні кішечки

«Будь ласка, під час цього номера сховайте їжу, вимкніть світлові прилади та не робіть різких рухів!», - попередили глядачів перед виходом на манеж королів джунглів. Як африканські леви, так і білі бенгальські тигри грізно рикали, тримаючи у залі інтригу до кінця свого виступу.

Особливого колориту номеру надає спілкування з хижаками 23-річного дресирувальника – італійця Тайро Каролі. Хлопець володіє особливиим даром - приборкує хижаків співучими італійськими фразами. Після кожної з них тварини, що наводять жах на оточення, перетворюються на лагідних домашніх улюбленців.

У прайді Тайро – четверо левів та троє тигрів. Усі вони – самці. Цей факт додає роботі особливого екстриму. З представниками сильної статі безпечніше працювати жінкам, а з левицями та тигрицями – чоловікам. Таким чином тварина закохується у свого господаря, тож охоче погоджується виконувати його команди та не завдає шкоди. У випадку Тайро він – вожак зграї. Його люблять та шанують. Усі члени сім`ї Каролі – дресирувальники у третьому поколінні. Тайру допомагає батько. Приборкують тварин також його брат і сестра разом зі своїми «половинками». Мама працює в еко-зоопарку: вигодовує маленьких хижачків від народження.

- У роботі з царями звірів головне – море любові та терпіння, - зазначає дресирувальник. Жодним іншим способом їх не змусиш слухати людину. Залякування, й тим більше – побої, не допоможуть! Одним ударом можна зіпсувати усі плоди багаторічної праці. Важливо також проводити зі своїми підопічними практично весь час доби. Про те, щоб залишити їх надовго, – не може бути й мови.

Тайро родом з Сан-Базиліко, але останніми роками оселився у Римі. На території площею 10 гектарів, навколо їхнього будинку, розташований вольєр для королів джунглів. Частина, де тварини сплять і ховаються від негоди, – закрита. Решта простору – для прогулянок. Тигри особливої породи, виведеної кілька сотень років тому в Індії, народилися три роки тому. Вони – рідні брати. Леви – різного віку: від чотирьох до семи років. Щоправда, є один пенсіонер. Йому вже минуло 27, тож працювати його не змушують. Деколи виходить з іншими хижими артистами на манеж – помилувати око глядачів. Нещодавно тигри з левами почали працювати поряд. Цим пояснюють деяку агресію тварин під час виступів: ще не встигли звикнути до інших хижаків поряд.

Основний раціон тварин - яловичина та курятина. Щодня кожен із них з`їдає сім кілограмів м`яса. Щотижня, за графіком, споживають яйця та молоко.

Перший рік життя левенята – домашні улюбленці. Господар з ними бавиться, годує з пляшечки й навіть може спати разом з ними у ліжку. Навчання циркової майстерності починається, коли тварина дорослішає. Тайро каже, важливо вивчити природні здібності й таланти чотирилапого й, зважаючи на них, продумувати трюки. Леви добре виконують сальто, піруети, перестрибують з тумби на тумбу… Зазвичай самки артистичніші та краще засвоюють циркову премудрість. Мотивують хижаків до роботи шляхом заохочення шматочком м`яса. Удар хлистом об підлогу, який зазвичай лякає глядачів, – насправді сигнал про перехід до наступного трюку. Також Тайро відкрив секрет, що крик, з допомогою якого він наказує тваринам слухатися, насправді адресований глядачам. На публіку, особливо на дам, показове приборкування хижаків справляє неабияке враження. Щоб змусити тварину працювати, підвищувати голос не потрібно.

Згадую випадок, коли під час виступу у Львові лев, на очах у глядачів, відкусив руку дресирувальнику. Запитую, яка причина такої агресії. Тайро пояснює, що найнебезпечніший – шлюбний період. Тоді самці сприймають дресирувальника та один одного як конкурентів. У цей час хижаків найкраще лишати у спокої. Каролі зізнається, під час репетицій йому теж діставалася. На згадку залишився шрам на шоці…

- А як ви ставитеся до можливої заборони чотирилапих артистів у цирку?

- У Європі це питання піднімали десять років тому. Почали забирати тварин з цирку до еко-зоопарків. Їхні працівники схопилися за голови – не знали, чим годувати та як поводитися з такою кількістю хижаків. І знайшли жахливий вихід із ситуації – присипляти чотирилапих артистів! Мовляв, це краще, ніж вони житимуть у цирку.. Згадую трагедію одної дресирувальниці, на очах якої приспали декількох тигрів, яких вона виплекала від народження… Як наслідок, заборону скасували. У цирках зновудозволили утримувати тварин. Створили спеціальні органи контролю, які суворо стежать за дотриманням належних умов проживання циркових тварин.

Активістам, які вважають, що хижакам погано живеться у цирку, пропоную провести хоча б один день з нами, щоб побачити, скільки любові дресирувальники вкладають у своїх вихованців. Як приклад, можна взяти до уваги тривалість життя хижаків. У природі жоден лев не живе довше ніж шість-сім років. У цирку ж більшість королів джунглів мають змогу відсвяткути 20-річчя.

Схожі новини