Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кір – вже у Львові!

В обласну інфекційну лікарню з цією хворобою потрапили дев’ятеро дорослих віком від 20 до 40 років.

Усі працювали на одному підприємстві. Двоє хворих — жителі області. П’ятеро — зі Львова. Ще двоє жили в одному з львівських готелів. Їхній стан — середньої важкості.

«Наприкінці 1980-х — на початку 1990-х рр. почалася антивакцинальна кампанія. Багато людей не отримали щеплення від кору, краснухи та паротиту (КПК), і не ревакцинувалися у віці шести років. При контакті з вірусом ймовірність, що заразитеся, — 100%. У безпеці — тільки ті, що вже перехворіли на кір або отримали щеплення», — пояснює лікар-епідеміолог Леся Яхницька. За різними даними, щеплення захищає на 85%. Ревакцинація — на 95%. У 5% хворих не формується достатня імунна відповідь, але якщо захворіють, перебіг хвороби буде легким і не виникнуть ускладнення.

“За наказом, щеплення від кору роблять до 30 років. Але якщо ви старші, також бажано вакцинуватися (після ймовірного контакту з хворим — протягом наступних 72 годин. — Авт.). Якщо не пам’ятаєте, чи хворіли на кір або чи були щеплені, здайте у будь-якій приватній лабораторії кількісний аналіз на антитіла до вірусу кору IgG. Кір — дуже заразний. Вірус може поширюватися по вентиляційних шахтах. Можете “підчепити” його навіть на сходовому майданчику, якщо там перед тим побував хворий. Джерело інфекції — хвора людина від останніх двох днів інкубаційного періоду до п’ятого дня після появи висипки. Інкубаційний період (від моменту інфікування до появи перших симптомів) триває від 9 до 17 днів, але може затягнутися на 21. Кір, як і грип, починається гостро”.

Кожен п’ятий хворий опиняється на лікарняному ліжку із запаленням легень. Пацієнтам з цим діагнозом загрожує також енцефаліт — інфекція, яка уражає нервову систему і головний мозок. “Людина може стати інвалідом чи навіть померти. Дорослі і діти віком до одного року переносять хворобу важче. Кір — одна з причин набутої сліпоти. У вагітних може спровокувати викидень”, — застерігає епідеміолог.

При появі симптомів ГРВЗ (сухого кашлю, нежитю, болю у горлі, підвищеної температури тіла, загальної слабкості, головного болю, відсутності апетиту) зверніться до фахівця, якому довіряєте. Не зай­майтеся самолікуванням, але й у поліклініку не йдіть, бо заразите інших. Зателефонуйте у реєстратуру або напряму до сімейного лікаря і повідомте, що у вас симптоми — схожі на ті, що є при грипі або кору.

Схожі новини