Передплата 2024 ВЗ

Юлія Войнар: «Мені б дуже хотілося, щоб добрих новин було більше»

Ведуча ранкових та денних інформаційних випусків «Перші про головне» на телеканалі ZIK Юлія Войнар точно знає, що хороших новин понад міру не буває.

Про терапію позитивом, досвітню енергетику та ZIKівців-детективів — у нашому інтерв’ю.

— Ранок глядачів телеканалу ZIK розпочинається разом із Юлією Войнар. А з чого розпочинає ранок сама Юлія Войнар?

— Зазвичай мій ранок, коли є ефіри, починається дуже рано — десь о 4-й годині. Дивно, але прокидаюся без будильника. Збираюся на роботу, беру зі собою вівсянку і каву. Дорогою читаю стрічку новин — чим жив світ, поки я спала? А от неефірного тижня можу поспати довше, хоча починають мій ранок все одно новини — на телеканалі ZIK і на сайті ZIК.UA. Разом із ранковою кавою люблю подивитися хороший позитивний фільм, якусь туристичну передачу або почитати книгу.

— Спершу ранкові новини, потім денні і аж опісля залишається небагато часу для себе. Як проводите решту дня?

— Часу, справді, залишається небагато, це переважно дрібні побутові справи. Хоча, здавалося б, ще півдня в запасі! Але щоб встати о 4-й досвіта, бажано лягти спати десь о 8-й вечора. До речі, нещодавно читала, що найкращий сон якраз десь з 8-9-ї вечора до 4-5-ї ранку. Мені подобаються ранкові зміни. Раніше працювала у вечірніх новинах. За кілька місяців до того, як прийшла на ZIK, була на морі і майже щодня ходила зустрічати світанок. І тоді подумала, що було б добре ось так, щоранку, вставати разом із сонцем. Думки — матеріальні! Справді, перша половина дня має неймовірну енергетику.

— Пам’ятаєте свій перший ефір на телебаченні наживо? Коли це було, які емоції та страхи вас переповнювали?

— Таке не забудеш! Серце калатало так, що здавалося, всі чують лише його, а не мій голос. Та все минуло практично ідеально.

— Що вам імпонує найбільше у вашій роботі на телеканалі ZIK?

— Ідея телеканалу, його патріотичне спрямування, колектив. Дуже приємно працювати в колі справжніх професіоналів. На телеканалі ZIK немає випадкових людей, тих, хто просто відробляє свою зарплату. Нам не байдуже. Найкраще відчуття, коли те, що робиш, викликає гордість. А наша ранкова зміна давно стала моєю другою сім’єю. Ми навіть у вихідні можемо зустрітися, в музей, наприклад, піти. Скажу чесно, завжди з нетерпінням чекаю нового ефірного тижня.

— Що вам допомагає відволіктись від важкого робочого дня і тривожних новин?

— Шкода, що останнім часом і в Україні, й у світі багато тривожних новин. Ти не можеш просто стояти осторонь, розповідати інформацію і не пропускати її через себе. Мені б дуже хотілося, щоб добрих новин було більше. Кожен наш випуск ми намагаємося завершувати на позитивній ноті, адже, попри все, хорошого у житті теж багато. Після робочого дня люблю прогулятися. Студія телеканал у ZIK — у Жовтневому палаці, тож пройтися Хрещатиком, особливо, якщо хороша погода, — це прекрасно. А взагалі, якщо любиш свою роботу і вона приносить задоволення, то майже не відчуваєш втоми.

— Поділіться з читачами своїми професійними секретами. Іншими словами, якою повинна бути телевізійна ведуча?

— На мою думку, головне у професії ведучої — відповідальність. Відповідальність перед глядачами за те, що ти розповідаєш, яку інформацію доносиш. Ведуча не повинна бути просто лялькою в кадрі. Вона повинна розуміти, що говорить. Їй не має бути байдуже, очі не повинні бути порожніми. Ведуча має бути справжньою і щирою.

— Що допомагає Юлії Войнар тримати себе у формі?

— Нічого особливого не роблю. Намагаюся правильно харчуватися, займатися спортом. Люблю гуляти на свіжому повітрі, думаю позитивно і вірю в краще.

— На ваша думку, чому не всім професійним журналістам, які хочуть працювати на телебаченні, це вдає­ться? І як досягти бажаного?

— Багато хто хоче працювати «в телевізорі», щоб їх побачили, умовно, сусіди та однокласники. І це неправильно. Потрібно, перш за все, думати, навіщо ти прийшов у цю професію і що корисного можеш зробити. Журналісти ZIKу — каналу головних розслідувань Украї­ни — справжні детективи. Своєю роботою (чи то викривальна документальна стрічка про контрабанду сигарет через державний кордон у ЄС «Дим Батьківщини», чи то пізнавальний цикл про бізнес по-європейськи «У пошуках Європи», чи спецпроект про вітчизняні сухопутні війська «Непробивний щит») команда ZIKу декларує своє прагнення європейського майбутнього для своєї країни.

— Чи є список цілей, навпроти яких можете сміливо написати «виконано»? І що це за цілі?

— Так, є. І цей список регулярно попов­нюється. З’являються нові цілі, нові завдання. На початку року пишу перелік, що маю зробити. Те, що не вдається реа­лізувати, переношу на наступний рік. Дуже приємно, коли бачиш, як твої дитячі, юнацькі мрії здійснюються, розумієш, що на правильному шляху.

— І ще про ваші далекоглядні плани. Що б ви хотіли встигнути у житті?

— Планів дуже багато. Кажуть, не можна розповідати, бо не здійсняться. Хочу зростати у професійному плані, удосконалюватися. Дуже хочу об’їздити світ. Мрію побувати всюди, навіть в Антарктиді. А ще б хотіла знятися в кіно. Нещодавно була на прем’єрах стрічок «Жива» та «Моя бабуся Фані Каплан». Чудово, що український кінематограф розвивається, з’яв­ляються дуже якісні і хороші фільми. Можливо, у недалекому майбутньому знайдеться роль і для мене.

— Робота на телебаченні — річ нелегка. Але ж бувають і смішні «позаштатні» ситуації. З вами щось подібне на ZIKу траплялося?

— Прямий ефір — суцільна несподіванка. Все наживо, тож може статися що завгодно. На телеканалі ZIK працюю відносно недавно. Тому все ще попереду! А от на іншій роботі, пам’ятаю, якось вимкнули світло. На усьому каналі. Просто під час ефіру новин. У студії погасли лише плазми. Під час невеличкого сюжету забігла купа людей, почали швидко переставляти камери. Я сиділа за столом, мене переносили на стільчику на іншу точку. Впоралися секунд за 30!

— Незабаром Новорічно-Різдвяні свята. Розкажіть, як, де і з ким пла­нує­те ними насолодитися?

— Дуже хочу поїхати до Львова. Минулого року була з подругою саме на Новорічні свята. Надзвичайно сподобалося. Щоправда, на вулиці було —20, якраз вдарили морози. Але у Львові стільки затишних кав’ярень, що не змерзнеш! Цього року планую поїхати з батьками, хочу витягнути їх з буденності і подарувати трохи казки. Можливо, ще вдасться побувати на різдвяних ярмарках десь за кордоном — у Кракові чи у Празі. Давно збираюся.